Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 9 maanden > 41 weken oud
Welkom





Ronja's dagboek - 41 weken oud (week 33 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende week

 

Naar boven Naar beneden Vrijdag 15 februari 2008

Training samen

Vanmidddag ga ik met Kari en Ronja samen op pad. Paul gaat mee om eens foto's te maken van de training.

Het gaat erg goed. Een zet ik vast, terwijl ik met de ander aan de slag ga. Bij allebei kan ik me goed concentreren op de hond waarmee ik wil trainen. Meestal gooi ik na de klik ook iets lekkers naar de hond die langs de kant zit. Dat lekkers moet ik wel goed mikken om te voorkomen dat die hond enthousiast achter zijn brokje aanrent en ineens een knal in zijn keel krijgt doordat hij of zij het uiteinde van de lijn bereikt.

Met Ronja oefen ik het volgen, het staan en het weven.

Met Kari werk ik aan het eerste deel van zijn dans. Een van de oefeningen daarbij is voorpootjes omhoog heffen. Iedere keer als ik daar foto's van zie, verbijstert het mij hoe ongelooflijk hoog hij met die voorpootjes reikt.

Balletjes gooien

Na de training gaan we naar de Balij. Bij de ingang gooi ik balletjes op het veld daar. Het eerste balletje levert, zoals altijd, een heleboel kabaal op. Deze keer nog wel meer dan anders. Normaal gesproken komt Ronja met de bal uit de strijd tevoorschijn. Maar Kari is vandaag fel en pikt helemaal niets van haar. De tweede keer dat ik gooi, kan ik Ronja al goed bij me houden als ik Kari's balletje gooi. Om dat te bereiken, werp ik, vlak voordat ik de bal gooi, een lekkertje een andere kant op. De rest van de keren gaat het alleen maar makkelijker. Ronja heeft door waar ze haar voordeeltjes kan behalen.

Als Kari gaat liggen om op het balletje te knagen, roep ik hem bij me. Blijkbaar is hij moe of heeft hij het warm. Ik laat Ronja nu een paar keer achter de bal aan stuiven. Om Kari bij me te houden, gebruik ik dezelfde taktiek als bij Ronja: eerst een of meerdere voertjes weggooien voor Kari, dan direct het balletje voor Ronja.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Zaterdag 16 februari 2008

Ballentraining voor Ronja

's Middags train ik uitgebreid met Kari. Ronja train ik niet, maar ik neem voor haar wel de balwerpstok mee. Van die paar keer gooien gisteren genoot ze duidelijk flink. Op het veld voor de Balij gooi ik zo'n 4 keer het balletje. Ik wil ook niet overdrijven met deze sprintacties, misschien overdreven als ik zie hoe ze met andere honden kan rennen.

Twist

Voor iedere worp moet Ronja een ‘twist' doen, zuiver op commando. En dat gaat erg goed. Behalve dat Ronja niet altijd op het commando wacht. Tja, dan klik en gooi ik ook niet. Alleen als ik eerst het commando heb gegeven en ze voert de oefening goed uit, mag ze weer achter de bal aan spurten.

Bal afgeven

Ronja wordt al handiger met het balletje in mijn hand stoppen. Wat ze nog niet kan, is de bal tussen mijn duim en wijsvinger stoppen – alleen die twee vingers, want de rest houdt het lekkers vast. Het probleem is tweeledig: enerzijds is ze nog niet handig genoeg om het balletje tussen mijn twee vingers te stoppen. Maar ze is ook erg afgeleid door het voer. Ik zal dit nog eens los van het terugbrengen en zonder voer in mijn hand moeten oefenen. Het loskoppelen van het gooien heeft ook erg geholpen voor het beter in mijn hand stoppen.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 17 februari 2008

Zelfbeheersing met eenden

's Ochtends gaan Ronja, Kari en ik weer op pad voor een langer rondje. Het heeft aardig gevroren en er ligt flink ijs op de sloten. De vogels zitten voor een deel ook langs de kant of zelfs bijna op het pad, dat evenwijdig met de sloot loopt. De honden lopen los. De eerste keer krijg ik ze zo mooi langs de eenden, dat deze blijven zitten, al kijken ze wat achterdochtig. Een eind verderop vliegt de eend die daar zit toch op. Niet omdat de honden eropaf vliegen. Maar Ronja kijkt wel strak naar de eend, en het pad is hier een stuk smaller, zodat de eend er zelf voor kiest om zich in veiligheid te brengen. Op nog geen 2 meter blijven zitten van een hond die je aankijkt, is in de eendenwereld waarschijnlijk ook een beetje Kamikazenwerk. Toch ben ik blij met het gedrag van mijn Spetsjes. Als het aan hen ligt, gaan ze wel degelijk achter de eenden aan. Maar op mijn verzoek laten ze ze toch maar netjes zitten.

Uitlaatrondje minder

Paul vertrekt vanochtend naar Limburg, en neemt daarbij Kari mee. Dat scheelt voor mij weer uitlaten, aangezien we de honden zoveel mogelijk één keer per dag een apart rondje geven.

'Helpen' stofzuigen

's Morgens vermaakt Ronja zich kostelijk als ik met de stofzuiger rondzwaai. Toch is ze er ook goed vanaf te houden, als ik haar maar met een duidelijk handgebaar een eindje weg van de stofzuiger uitnodig. Ik moet het wel een aantal keer herhalen. Ze vindt die zuigmond toch maar intrigerend – en dat jagen is natuurlijk gewoon een leuk spel.

Training: 'heel'-positie

's Middags met de training begin ik met de ‘heel'-positie, de plek naast mij voor het rechts volgen. Tegelijkertijd betekent dat commando ook het innemen van die positie vanuit een andere positie. Daarbij moet ze met haar kont inzwaaien. Ik oefen nu dus het inzwaaien. Het is een tijdje geleden, en Ronja probeert dan ook een aantal keer de twist en de naast. Maar uiteindelijk is ze aardig aan het inzwaaien. Zelf heb ik de indruk dat ik niet helder ben met mijn criteria. Dit moet ik misschien eens doen met het ‘front ray diagram' uit de Training Levels van Sue Ailsby.

Rechts volgen

Na het inzwaaien ga ik over op volgen rechts. Nog steeds ‘heel' dus. Ronja doet het netjes, des te knapper als ik bedenk dat ik dit de laatste nauwelijks heb geoefend.

Twist

De twist oefen ik met mijn neus naar de garagedeur. Ronja heeft er moeite mee om haar draai zonder haar aanloopje te doen. Want dat is haar gewoonte: eerst een metertje lopen en dan pas de twist inzetten. Aan het eind van de sessie gaat het wel steeds vlotter, maar het gaat nog lang niet vloeiend.

Achteruit

Om af te sluiten oefen ik het achteruit tussen de betonnen paaltjes door. Ik vermoed dat ik moe ben. Eerst merk ik dat ik minimaal 10 herhalingen heb gedaan zonder het commando te gebruiken. En als ik klaar ben, bedenk ik dat ik de hele sessie op dezelfde plek ben blijven staan en geen variatie heb aangebracht in de oefening. Een goed moment om te stoppen dus.

Zoekspelletje

In de Balij komen we geen leuke speelkameraadjes van Ronja tegen. Als compensatie ga ik haar speeltje weer eens verstoppen. De vorige keer was het warm en kon ze het niet terugvinden. Ook gebruikte ik toen een ander speeltje. Waar het aan ligt, weet ik niet, maar deze keer heeft ze er weinig moeite mee: ze vindt het snel.

Wel heeft ze wat moeite om op gang te komen met zoeken. Eerst zit ze altijd wat te lummelen met takken. Ik moet vaak wat aandringen voor ze gaat zoeken. Maar als ze daarmee aan de slag gaat, is ze behoorlijk standvastig in het volbrengen van haar taak.

Ik hou het vandaag bij één keer zoeken.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 18 februari 2008

Kantje boord

Als ik thuiskom van mijn werk, ruik ik bij het binnenkomen van de woonkamer een verdachte geur. Ik inspecteer Ronja's bench, maar zie niets. Ik laat haar in het gangetje achter gauw plassen voor ik me om ga kleden voor het uitlaten. Als we teruglopen door de tuin, wil Ronja op het graas gaan poepen. Ze reageert wel direct als ik rustig aangeef dat ik dat niet wil met een ‘nee meissie, kom maar gauw naar binnen'. En weet het vervolgens nog zeker 10 minuten op te houden voor ik met haar kan gaan wandelen.

Training – volgen rechts

Tijdens de training werken we aan het volgen rechts. Dit gaat erg goed. De linksomkeert (waarbij Ronja de lange bocht heeft, dus om me heen moet lopen) is nog niet stabiel: Ronja heeft de neiging om links van mij te gaan lopen. Met mijn hand als target doet ze het wel goed, dus hou ik die er een paar keer bij.

Down

Dan werken we even kort aan de down, misschien 10 kliks. De eersten zijn om de down weer helemaal vlot te hebben – ze verwart soms nog de zit en de down. En dan down gaan terwijl ik doorbeweeg. Dit doe ik niet in volgpositie, maar bijvoorbeeld terwijl ik achteruit loop als ze naar me toe komt lopen. Ook dit gaat mooi vloeiend, terwijl ik het niet recentelijk geoefend heb.

Plat

Twee of drie keer vraag ik om de plat. De eerste keer moet Ronja weer heel even zoeken – is mijn hoofd omhoog om jou aan te kijken ook goed? Niet? Nou, dan leg ik het toch maar neer... klik je nog niet? De derde keer gaat ze in een keer plat en houdt ze haar koppie in één keer tot de klik op de grond.

Oogcontact

Ik werk als laatste aan het oogcontact. Dit blijft een lastige oefening. Het gaat goed tot zo'n 3 tot 4 tellen. Dan beginnen Ronja's oogjes ineens op en neer te springen van mijn gezicht naar mijn handen naar... Dit is een van de oefenigen voor Level 2 waar we de meeste moeite mee hebben.

Training met balletje

Bij de ingang van de Balij ga ik nog even kort met Ronja ballen. Ik heb de balwerpstok weer meegenomen. Ik werk aan het weven op commando ‘been', met als beloning het gooien van de bal. Drie keer of meer weven levert een blaf op. Zucht. Ik heb een paar pogingen nodig om een goeie formule hiervoor te vinden. Uiteindelijk laat ik Ronja 1x weven (in stilte), klik/koekje. Dan 2x weven klik/koekje. 3x weven klik/balletje. 2x weven klik/koekje, 3x weven klik/koekje, 4x weven klik/balletje. OK, we gaan wandelen! In polder komen we tot Ronja's verdriet niemand tegen. Ach, ze heeft genoeg gerend, vind ik.

Cursus – gebit tonen

Tijdens de cursus 's avonds starten we zo'n beetje met het gebit tonen. Kin in de hand leggen hebben we eerder in de cursus al aan gewerkt. Nu moeten we de hond de kin in hand laten doen, waarna je de hand in de nek van de hond legt. Ik begin met Ronja in de nek te kroelen, maar moet van de instructeur mijn hand stilhouden. Hoewel Ronja dit stilvallen een tikje vervelend lijkt te vinden, accepteert ze het wel. Terwijl de instructeur de rest van de groep langsgaat, oefen ik met de kin terwijl ik mijn vinders op ronja's neus leg, op haarlipjes leg, haar voorlipjes optil, haar kiezen aan de ene kant laat zien, haar kiezen aan de andere kant. De hele tijd is mijn doel dat ze haar kin stevig in mijn hand gedrukt houdt. Soms heb ik een paar pogingen nodig, waarbij ik soms even kort mijn eisen makkelijker maak, maar uiteindelijk lukt het met alle handelingen. Afzonderlijk nog, ik wil niet te vaak alle tanden achter elkaar laten zien. Als ik een beetje dram, staat ze het hoe dan ook wel toe, maar ik heb liever dat ze dit vol vertrouwen toestaat, en er liefst zelfs aan meewerkt.

Plat

Ronja gaat weer volledig op commando plat. Keurig! Grappig genoeg kan één van de andere honden, Diesel de Labrador, het nu ook. De baas heeft dan ook veel lol in het trainen van Diesel en is er erg goed mee bezig.

Handen schudden en hond aanhalen

Al vaker is de instructeur de afgelopen lessen langsgekomen om handen te schudden en langzaam gaf ze de honden ook steeds ietsje meer aandacht. Vandaag haalt ze de hond echt even aan. Net als ze Ronja aanhaalt, gebeurt er een paar meter verderop iets spannends met een van de honden. Tja, daar moet je je als rechtgeaarde Spets toch even mee bemoeien. In ieder geval blijft Ronja, mits ik even haar aandacht vraag, keurig met 4 voetjes op de vloer. Niet dat ze vaak opspringt, maar soms doet ze het ineens en dan doet ze het meestal ook met flink wat sprongkracht.

Naast

Dan maken we een beginnetje (zo blijkt later) met ‘naast'. Daarbij gaat de hond van recht voor je direct naar links (of rechts) naast je, zonder achterlangs te gaan.
De eerste stap voor deze oefening is hier dat je zelf naast de hond stapt en hem vervolgens laat zitten. Ronja heeft de hele oefening al aardig onder de knie onder het commando ‘voet'. Maar ze blijft dan keurig naast me staan, wat ik zelf ook het liefst heb in verband met dogdance en showen. En Ronja heeft ineens ook moeite met de 'zit'.

Bij de voerbak, waar ik het staan veel hebgeoefend, keek ze me vanavond totaal nietwetend aan toen ik eens om een ‘zit' vroeg in plaats van staan. Pas na meerdere pogingen gaat ze op commando zitten. Ook nu moet ik het meerdere keren vragen. Nou ja, komt wel weer terug.

Hierkomen – vanuit wacht

Als laatste oefening behandelt de instructeur het hierkomen. ik vraag haar om Ronja niet vast te houden. Ik wil zien of Ron zittend blijft wachten tot ik me omdraai en haar roep. En dat doet ze! Dit wil ik niet iedere keer doen, maar ik vind het prachtig om te zien dat Ronja het ook kan op dit terrein met allemaal honden.

Eigen oefeningetjes tussendoor

Tussendoor oefen ik met Ronja wat andere dingetjes. Als ik om een twist vraag, krijg ik nu een keurig rondje ter plekke. Ja, geweldig! De draai (in tegengestelde richting van de twist) ziet eruit als een spiegelbeeld van de twist een week of wat geleden. Ik lok hem nog maar even. Eerst met lekkers, bijna direct ook zonder, waarna ik verder werk zodat ik het gebaar rechtopstaand kan maken. Dit moet ik, net als de twist, een tijdje bij een wand oefenen, zodat Ronja het rondje wel ter plekke mòet maken. Daarmee geef ik haar de meeste kans op succes terwijl ze toch de oefening helemaal uit zichzelf uitvoert zonder dat ik haar hoef te lokken.

Aansluitend oefen ik achteruit tussen mijn benen. Ik begin met Ronja tussen mijn benen. Ik gooi lekkers ietsje vooruit, als ze het op heeft, vraag ik ‘achteruit'. Ronja gaat achteruit tussen mijn benen. Klik, en ik gooi weer een voertje vooruit, waarna ik de oefening weer opnieuw kan vragen. Het voertje gooi ik steeds ietsje verder vooruit. Dit gaat goed tot een bepaald punt, waar Ronja zich naar mij omdraait. Ik start weer opnieuw.

Ook oefenen we het oogcontact zonder lokken. Ik begin zoals gewoonlijk met 1 tel. Na een aantal goeie herhalingen wil ik 2 tellen. Dit gaat goed tot zo'n 3 tellen. Daarna beginnen Ronja's oogjes weer op en neer te flitsen. Lastig...

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 19 februari 2008

Andere gewoonten inbouwen

's Morgens laat ik Ronja weer om 6.00 uur uit en neem ik haar mee naar de badkamer, net als gisterochtend. Dat doe ik nu in principe alleen nog op maandag en dinsdag, omdat ze daarna weer de hele ochtend de bench in moet. De andere dagen is minimaal Paul thuis. Ik ben er na de vakantie in de Ardennen mee begonnen, voorzichtigjes aan. Ronja kan het goed aan en houdt zich stil tot ik haar uit de bench laat. Een heel enkel keertje blaft ze, maar dat blijft dan tot één blafje beperkt.

Ook de tuinzindelijkheid gaat goed. We laten haar nog wel eens aan het eind van de middag plassen in het gangetje achter het huis. In het begin moesten we haar dan snel door de tuin loodsen, maar dat gaat nu gewoon relaxt. Ik ben benieuwd hoe het gaat als we de tuindeur weer open kunnen laten, maar tegen die tijd heeft ze dan in ieder geval al een aantal maanden niets meer in de tuin gedaan.

Oogcontact – op zoek naar tips

Gisteravond ben ik nog eens in Sue Ailsby's Levels gedoken voor tips voor het oogcontact. OK, we gaan weer even helemaal terug naar af: 20x klikken voor 1 tel oogcontact, 20x klikken voor 2 tellen of voor 2 flitsen van 1 tel, enzovoorts. Verder geeft Sue aan dat ze iedere trainingssessie, en in iedere omgeving, start met deze oefening. OK, dus langer op een criterium blijven dan ik normaal doe en het vaker oefenen (vooral dat laatste: duh!). En nu maar kijken of ik hiermee door Ronja's plafond van 3 tot 4 tellen heen kan breken, want ik worstel voor mijn gevoel al eeuwen met deze oogcontactoefening.

Nog een goed punt van Sue: deze oefening moet je vooral niet lokken door lekkers bij je gezicht te houden. Je klikt toch al erg vaak terwijl de hond toevallig naar je voerhand kijkt. Doe dat nou niet nòg vaker door het onderdeel van deze oefening te maken! Tja, geen speld tussen te krijgen. En bovendien heb ik een hekel aan (lang) lokken.

Aan de hand van de tips oefenen

Deze aanwijzingen breng ik in de praktijk op weg naar de Balij. Als Ronja alles heeft gedaan, ga ik op een rustige plek met Ronja staan. En ik klik haar zo'n 20 keer voor 1 tel oogcontact. Ik kan moeiteloos over op 2 tellen oogcontact. En daar laat ik het bij. Volgende keer begin ik weer lekker bij 1 tel. Of ik dat 10x of 20x doe, laat ik afhanden van hoe makkelijk het gaat. Dan weer 10x of 20x keer 2 tellen. En dan maar kijken op hoe het verder gaat.

Achtervolging

In de Balij komen we een ruwharig Jack Russelteefje tegen. Ik ken haar niet. In ieder geval hebben zij en Ronja lol voor 10, vooral als dde terrier gaat rennen en rennen en rennen... En ronja er maar achteraan. Ze zijn zeker 20 minuten bezig voor Ronja op mijn voorzichtige verzoekje reageert en keurig meeloopt.
Ik ben benieuwd hoe ze het na deze lang sprintpartij vanavond op ringtraining doet...

Ringtraining

Op de ringtraining ben ik weer erg trots op mijn meissie.

Op tafel staat Ronja meestal met haar achterpoten ietsje te ver onder haar lijf geschoven. Door Ronja vervolgens haar voorpootjes net op de rand van de tafel te laten zetten, staat ze net een stuk beter. Alleen zet ze vanavond één van haar voetjes net te ver naar voren. Ik kan haar nog net opvangen. Is ze geschrokken? Ik weet het niet, maar ze zet haar voetjes weer net zo dicht tegen de rand als eerst. Wat een enorm herstelvermogen èn vertrouwen!

Verder lijkt Ronja op de grond steeds makkelijker zelf in een showstand te ‘vallen'. Ik hoef minder vaak te bukken en ‘kin' te gebruiken om haar in positie te brengen.

Ook heb ik sterk de indruk dat als iemand haar betast en ik ‘staan' zeg, zij er even nog wat vastberadener voor gaat staan: “dat is mijn taak”. Alleen jammer dat ze ook even anders gaat staan, maar die vastberadenheid vind ik zo prachtig om te zien.

Een van mijn cursisten in het uur daarna heeft door de ruiten in de kantine staan kijken en geeft me het compliment dat Ronja er echt ‘staat'. Zelf heb ik ook de indruk dat Ronja al wat uitstraling heeft. Volgens mij is een belangrijk onderdeel daarvan weten hoe ze moet staan en daaruit zelfvertrouwen halen. En dat ze er dik mee verdient helpt natuurlijk ook flink ;-).

Wat ik ook erg leuk vind om te merken, is dat de andere deelnemers aan de ringtraining positiever lijken te zijn geworden met hun honden. Ik hoor meer aanmoediging en ‘goed zo', en aanzienlijk minder gemopper. Er staat dan ook echt een erg goede instructeur voor de groep die hier heel erg de nadruk op legt!

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Woensdag 20 en donderdag 21 februari 2008

Geen berichten.

 

Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 40e levensweek.
En nu verder met haar 42e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto's



Overzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden




2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 



Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!