Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 4 maanden > 21 weken oud
Welkom

Ronja's dagboek - 21 weken oud (week 13 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende week

 

Naar boven Naar beneden Vrijdag 28 september 2007

Middagwandeling

Vanmiddag laat ik Ronja maar weer eens apart uit. Ik doe een vrij kort rondje voor haar doen, langs een route waar ik haar grotendeels veilig los kan laten. Onderweg doe ik wat speltraining met haar. Ze kan al vanaf zo'n meter of 5 apporteren. Ze verliest het speeltje minder vaak onderweg. Het gaat allemaal dus alweer een stuk vlotter dan een weekje geleden. Eén keertje gooi ik het speeltje weg. Ronja gaat er niet achteraan. Ik kijk omlaag en zie een pup mij verwachtingsvol aankijken: ze heeft het mij helemaal niet zien gooien. Dom, had ik ook ondershands moeten doen in plaats van bovenshands. Ik maak er spontaan een zoekspelletje van.

Terwijl we verder lopen, doe ik hier en daar zit- en af-oefeningetjes tussendoor.


Ronja in de 'down'

Coördinatie-oefeningen

Dan ga ik achter een van de flats om, waar een stukje bos staat. Her en der verspreid liggen daar wat boomstammen, dunnere en dikkere. Over een dunne, lage boomstam laat ik Ronja wat sprongetjes doen. Bij een aantal dikkere boomstammen lok ik haar erop. Eerst gaat ze er overheen. Daar beloon ik haar één keer voor. Al snel blijft ze er op staan - knap, want de stammen zijn wat gladjes. Dan lok ik haar in lengterichting over de stam. De eerste paar keer springt ze er snel vanaf. Tussendoor beloon ik haar voor erop staan en erop blijven. Bij een andere boomstam, ietsje breder dan de eerste, lukt het eroverheen lopen wel goed. Knappe puppy! Ik kan haar meerdere keren flink belonen voor haar gebalanceer. Daarna kan ze haar nieuwe vaardigheid ook op een iets smallere stam uitvoeren.

Dit zijn mooie oefeningetjes om Ronja haar lijfje beter te leren kennen en er meer handigheid mee te krijgen.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zaterdag 29 september 2007

Wektijd

Ronja wordt om 5.55 uur wakker. Jammer genoeg voor haar heb ik me voorgenomen om haar er niet eerder dan 6.30 uur uit te halen. Het kost me moeite om me hieraan te houden, maar het lukt.

Beneden begroet ik Kari en Joschka en haal dan Ronja uit de bench, zoals altijd. Ik neem Ronja mee naar de gang. Op het moment dat ik de woonkamerdeur dicht wil doen, voel ik een weerstand en hoor ik "kwiek". Ronja zit ertussen. Ze is heel snel weg daar, zodat ik de kamerdeur dichtdoe en naar de achterdeur loop. Daar staat Ronja al, zwaaiend met haar rechtervoorpootje. Gelukkig is er niets aan de hand: als ik de achterdeur open doe, huppelt ze vrolijk naar buiten en gaat ze snel plassen. Poepen heeft ze geen behoefte aan, dus gaan we na zo'n 5 minuten naar binnen.

Later merkt Kari dat er bij de woonkamerdeur iets op de grond ligt. Het is er inderdaad nat. Waarschijnlijk heeft Ronja van schrik even wat laten lopen. Maar niet alles, want ze heeft daarna buiten ook een grote plas gedaan.

Ochtendrondje

Met uitlaten neem ik Ronja en Kari samen mee. Deze keer gaan we zonder rugzak. Ronja gaat het hele rondje zelf lopen. Dat heeft ze eerder deze week ook weer een of twee keer samen met Paul gedaan, maar toen alleen, zonder Kari. Gisteren heeft ze met ons korte rondje 's middags fysiek een wat rustiger dagje gehad. Samen met Kari is het natuurlijk wel wat zwaarder dan alleen: meer rennen en uitdagen en meer onderzoeken samen met haar grote, stoere oom. Zo rent het tweetal, Kari opgestookt door Ronja, Ronja aangemoedigd door Kari's aanwezigheid, een dertigtal meter voor me uit (voor hen heel ver) een stukje weiland over naar de rand van de sloot. Aan de overkant van de 4 meter brede sloot staat een aantal schapen toe te kijken. Ik zie Kari geïnteresseerd raken en Ronja lijkt dit gretig op te pikken. Ik roep snel "eheh!" en zie de interesse bij Kari direct tanen. Ronja kijkt nog even naar de overkant, maar zonder de steun van Kari is haar interesse ook heel snel weer weg.

Oplettendheid geboden

De afgelopen paar dagen heb ik al twee keer meegemaakt dat Ronja mee gaat reageren als Kari het moeilijk heeft met een hond. Gelukkig kan ik ze allebei heel snel uit dat gedrag halen, maar ik moet echt nog wat allerter worden en voorkomen dat Kari zelfs maar begint te reageren.

Overigens heeft Kari ook heel lang zo gereageerd als Joschka ook maar zijn oren spitste. Vaak was er helemaal niets aan de hand. Een heel enkelekeer doet Kari dat nog, als ik zelf niet genoeg oplet.

Grote kiezen

Terwijl ik dit aan het schrijven ben, komt Ronja naast me zitten. Als ik haar aanhaal, geeft ze een enorme geeuw. Heel even heb ik een prachtig uitzicht op twee rijen grote kiezen in haar onderkaak. Er is duidelijk weer heel wat bijgekomen in de afgelopen week.

Limburg

In de loop van de ochtend gaan we naar Limburg, naar Pauls ouders. Zijn vader is komende week jarig. Het blijft ons zelf verbazen hoeveel zooi we steeds meeslepen, zelfs als we maar één dagje met de honden op pad gaan. Maar natuurlijk vergeet je altijd iets.

Speeltjes

Als het spul wat tot rust is gekomen en alles herontdekt heeft in het huis van Pauls ouders, komen we erachter dat we geen speeltjes mee hebben genomen. Paul gaat even een boodschapje doen voor zijn moeder en dus voor de hondjes. Hij komt terug met een zak vol waterspeeltjes voor honden, een aanbieding. Maar hoeveel speeltjes er ook zijn, het is natuurlijk veel leuker om met zijn allen aan één speeltje te hangen dan ieder een eigen speeltje te pakken.

Hoektandje

Op een gegeven moment ziet Pauls moeder dat Ronja iets in haar bekkie heeft. Als ze haar vraagt om het los te laten, heeft zij een hoektandje van Ronja in haar hand. Het eerste tandje dat we van Ronja op hebben kunnen vangen! Paul en zijn moeder bekijken de bovenhoektanden: die zitten er nog. Even later kijk ik naar haar benedenhoektandjes. Rechts zit er nog. En inderdaad, op de plek waar de linkeronderhoektand had moeten zitten, zit nu een klein gaatje in het tandvlees.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 30 september 2007

Wakker worden

Om 6.15 uur hoor ik de broodbakmachine brommen (heerlijk ding!). Ronja hoor ik nog niet. Waarschijnlijk nog aardig gesloopt door de belevenissen van gisteren. Om 6.30 uur ga ik haar uitknijpen en neem ik haar weer mee naar bed. Voor het eerst sinds een aardig tijdje wek ik haar.

Ochtendwandeling

Ik ben laat met de ochtendwandeling, aangezien ik nog een tijdje op bed ben blijven lezen. Het liefst had ik met Kari getraind. Maar nu het zo laat is, heb ik straks teveel honger als ik Ronja eerst uitlaat. Dan maar samen. Ik pak de fiets, voor het eerst sinds een aantal weken. Ronja's tuigje voor de fiets begint nu echt erg krap te zitten. Ze protesteert niet. Ook niet als ik haar vastzet. Het ringetje bovenaan het tuig kan ik al niet meer gebruiken om haar vast te zetten. Ik moet de minder stevige ringetjes aan de zijkant gebruiken die ik ooit zelf als extra'tjes aan het tuig vast heb gezet. Alleen omdat ze aan klimelastieken vastzit, waardoor de ringen geen acute schokken hoeven te verwerken, durf ik dit zo te doen. En omdat Ronja nauwelijks speling meer heeft. Ze accepteert het met haar gewoonlijke rust.

Voor Kari is het een lekker lange wandeling. Voor Ronja hak ik hem in stukjes. Na de langere periode tussen fietstochtjes, is Kari toch weer wat opgefokt. Als we een jogger tegenkomen, gaat Kari een beetje 'op scherp' zitten op mijn verzoek: hij kijkt de man strak aan. Hij reageert wel direct als ik met "watch" om oogcontact vraag. Met het sombere weer is het ondanks het wat latere tijdstip gelukkig nog wel lekker rustig.

Lichamelijke ontwikkelingen

Het valt me vandaag ineens op dat Ronja wat meer lengte in de pootjes lijkt te krijgen. Na een tijdje in de lengte te zijn gegroeid - alsof ze die nog nodig had - wordt dat momenteel blijkbaar weer een beetje gecompenseerd.

Iets anders valt me op als ik haar optil. Ik doe het dagelijks, maar ineens voel ik die dikke, gespierde billen van haar. Daar zal het vele stoeien wel aan meehelpen, en misschien ook haar gespring.

Sprongkracht

Ze vindt het prachtig en springt bij de minste of geringste aanleiding op Joschka's stoel of - vaak met toestemming - op de bank. Zonder die toestemming mag ze er direct weer vanaf springen. Dat springen doet Ronja met een soepel gemak. Ze heeft er ook geen moeite mee om de sprong met een speeltje te maken. Soms laat ze het speeltje dan te dicht bij de rand los. Geen probleem, dan springt ze ervanaf, pakt het speeltje en springt weer op de stoel.

Speltraining

's Middags doe ik een kort rondje alleen met Ronja, waarbij ik weer wat speltraining doe. Ik heb een ander speeltje meegenomen. Ook weer een touwachtig ding. Maar als ik het direct weggooi, gaat Ronja het wel onderzoeken, maar ze heeft geen idee wat ik bedoel als ik haar vraag om het te brengen. Dat verandert als we er sjorspelletjes mee gedaan hebben. Als onderdeel van het spel begrijpt ze het terugbrengen blijkbaar ineens wel en doet ze het zo graag. Af en toe vraag ik tussen het spel door om oefeningetjes vragen, die ik weer kan belonen met verder spelen.

Zit en down en wat doedelen

Even later oefen ik weer de zit en de down met Ronja. Dit laatste is echt nodig. Ze is echt vergeten wat dat woordje 'down' ook alweer betekent. Als ik hem een paar keer heb gelokt, doet ze hem heel gretig, dus koppigheid of iets dergelijks was het echt niet. Maar nu gaat ze ook liggen als ik 'zit' zeg. Dit soort voor ons simpel aandoende oefeningen moet je met een puppy dus echt geregeld blijven herhalen. Ik oefen wat verder met Ronja, die gretig meewerkt. Ik wissel het af met stukjes meelopen en dan zit of down vragen. Ik vraag haar om aan één kant van mij te blijven als ik een boogje loop. Na een paar keer heeft ze het door en probeert ze niet meer naar de andere kant te schieten.

Trainen is gaaf!!!

Dan komt de negenjarige Labrador uit de flat waar we aan het oefenen zijn. Daar moet ze snel heen! Als ik haar terugroep, komt ze direct weer: ze wil graag verder oefenen, het is zo leuk! Dit soort momenten vind ik zo enorm genieten!

Targetstok

Niet veel later loop ik weer een stukje door. Aan het eind van de wandeling haal ik nog heel even de targetstok te voorschijn. Ronja raakt hem direct met haar neus aan. Na een paar aanrakingen koppel ik er voor de eerste keer het commando 'touch' aan.

 

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 1 oktober 2007

Nachtbrakertje

3.30 uur begint Ronja te knerpen. Ik geloof er niet zo in. Maar ze houdt vol. Om 4.30 uur haal ik haar uit de bench om te kijken wat eruit moet - of dat er misschien al iets uit is gekomen. Dat laatste is in ieder geval niet zo. Ik laat Ronja met zo min mogelijk aandacht en poespas uit de bench. Buiten doet ze een grote plas, dat wel. Maar een grote boodschap komt er niet uit. Terwijl ik wacht en Ronja rondsnuffelt in de tuin, raak ik steeds geïrriteerder. Ik blijf echter kalm. Als Ronja echt niets blijkt te doen, laat ik haar op eigen stoom weer de bench in stappen. Ze krijgt nog wel één lekkertje, maar dat is het dan ook. En ik wens het hele stelletje welterusten en duik mijn bed weer in..

Pas een kwartier later hoor ik weer een knerpje. Ik begon al te hopen dat ze zich erbij zou neerleggen, al verwachtte ik het niet. Incidenteel blijft ze haar ongenoegen melden tot een eindje na 6.00 uur, als ik haar weer kom ophalen. Na het leegknijpen (er komt weinig uit) gaat ze deze keer mee naar de badkamer. Daar installeert ze zich in Humphrey's mand. Voor haar is hij eigenlijk veel te klein, ze wordt zowat dubbelgevouwen. Maar blijkbaar ligt het toch lekker, want zo ligt ze er wel vaker ind.

Stuivertje wisselen

In niet zo'n bijster best humeur na die nacht, laat ik de hondjes uit. Aan de overkant staat een kat. Kari kijkt en begint te blaffen. Ik zie Ronja opzij kijken naar Kari, en naar de overkant naar de kat, en vervolgens besluiten dat dit wel heel gaaf is om na te doen. Net als ik Kari kan belonen voor kalm gedrag, begint Ronja. Als ik haar beloon voor weer aandacht voor mij, begint Kari weer. Na nog zo'n rondje word ik toch even kwaad. Als oudste moet Kari mijn niet zo verantwoorde tik incasseren. Het doet zeer, op mijn knokkel en op zijn neus: Kari haalt zijn voorpoot over zijn neus. Ik ben alleen bang dat hij volgende keer net zo fel reageert, misschien zelfs nog erger door mijn correctie. Maar ik kon nergens terugtrekken, op geen enkele manier de afstand vergroten, ik kon even nergens heen en wilde deze slapstick zo snel mogelijk beëindigen.

Alle vaardigheden langslopen

Het middagrondje neem ik Ronja alleen mee. Ik doe weer de speltraining, oefen weer op zit en down, over boomstammetjes lopen enzovoorts. De down zit er weer in, de zit lijkt ook weer goed te lopen en het over boomstammetjes lopen doet Ronja nu vol zelfvertrouwen, hoe glad die dingen ook zijn. Knap grietje.

Gezellig op de bank

Nadat ik ook Joschka en Kari hun rondje heb gegeven, Kari inclusief training, ben ik na die slechte nacht best gesloopt. Op de bank begin ik te knikkebollen. Ik besluit even op de bank wat bij te tukken. Ik lig nog niet op mijn zij of Ronja komt zich melden. Ik vraag "wil je erbij?" en ze springt zonder moeite op het kleine plekje voor mijn buik waar ze nog net past. Ze installeert zich en zo liggen we een tijdje. Tot ze iets hoort en ineens alarmblaft. Joschka kan het, doof als hij is, niet controleren en dus blaft hij direct mee. Kari reageert niet, of tenminste, hij kijkt een beetje vervreemd dat de anderen blaffen. Er is dus niets aan de hand. Wel is het een goeie aanleiding om Ronja even te laten plassen. Dat doet ze vlot, dus moest ze ook wel.

En nu nìet op de bank

Als ik weer op de bank ga zitten, kijkt Ronja verwachtingsvol op. Ik zeg weer "wil je erbij?". Jump! Okee, dat ziet zij dus als de uitnodiging die het ook is. Deze keer houdt ze het nog geen 5 seconden vol. Als ik even later met de laptop op schoot zit, kijkt ze weer verwachtingsvol. Deze keer geef ik aan dat ik haar er niet bij wil. Ze kijkt even ongelovig. Als ik daar niet voor zwicht, gaat ze leukere dingen zoeken om te doen.

Kari had nooit zo'n behoefte om op de bank te liggen of tegen mij aan te liggen. Hij heeft het ook veel sneller warm dan Ronja. Bij hem is het ons gelukt, ook met het bed, om alleen met toestemming erop te springen. Hoewel ze (nog) niet doordramt als wij aangeven dat we het niet willen, zou het mij niets verbazen als Ronja erg vaak uit zichzelf op de bank zou springen.

Als je echt geen hond op de bank wil, moet je het voor de zekerheid ook nooit toelaten.

Etterpup

Terwijl ik dit schrijf,zit Kari aan Joschka's oor te likken. Ronja kan het niet uitstaan dat die twee met elkaar bezig zijn en niet met haar. Ze pakt een kauwbotje en loopt keer op keer tussen de heren door. Die trekken zich weinig van haar aan. Uiteindelijk gaat ze maar op haar botje knagen. Waarbij ze het botje op Joschka's kont laat steunen. Het levert haar niets op. Als Joschka op zijn zij gaat liggen (ook uitdagend), loopt ze eerst om naar achter zijn hoofd. Op de terugweg voor zijn neus langs, laat ze heel even het kauwbotje los om snel een nepie in die zwarte dop te zetten. Joschka trekt even verstoord zijn neus terug, maar meer ook niet. H è, wéér geen reactie!

Puppycursus

Langzaamaan wordt het alweer tijd om aan het eten te beginnen. We moeten vanavond weer op tijd op pad naar Ronja's puppycursus.

Negeren

Als eerste oefening herhalen we de 'nee', voor Ronja het 'negeren'. Na een herhaling op neushoogte, zak ik gelijk met mijn open hand naar de grond. Ronja twijfelt heel even, maar kijkt dan vastberaden weg. Na een paar herhalingen leg ik het voertje op de grond. Voor de zekerheid hou ik mijn hand erbij. Na nog een paar herhalingen haal ik mijn hand weg. En ze doet het allemaal keurig!

Zitten in een hoepel

Dan een oefeningetje zitten in een hoepel. Dit mede om de cursisten te leren hoe ze hun hond op een specifieke plek kunnen laten zitten. Ronja vindt net als de meeste honden de hoepel een beetje vreemd, maar heeft er geen problemen mee. Ze gaat erop zitten.

Spelen

Met het spelen is Ronja inmiddels zover dat als ik 'los' zeg, ze misschien nog een keertje nahapt in het speeltje, maar dat als ik mijn hand stilhou, ze dan ook echt van het speeltje afblijft. In ieder geval voor een second of 3 tot 5. Daarna wordt de verleiding toch nog net te groot.

Wandelen zonder trekken

Als laatste hebben we een start gemaakt met het wandelen zonder trekken. Daarbij loop je achteruit, terwijl het hondje midden voor je meeloopt (handen voor je bij elkaar houden), je draait in, naar links of naar rechts, afhankelijk van welke kant je de hond mee wilt laten lopen. Zodra je bent ingedraaid, beloon je de hond bij je broeknaad ter hoogte van zijn neus.

Ik heb nagevraagd waar deze oefening naartoe leidt. Ronja gaat namelijk drie soorten meelopen leren: WZT (aan een slappe lijn met mij meelopen, niet verder dan een halve meter voor me), volgen (met haar schouder of kop ter hoogte van mijn broeknaad meelopen met volle aandacht, dus koppie omhoog) en showlopen (in een rechte lijn in een mooie draf lopen, met haar koppie naar voren gericht, zodat haar gangwerk goed beoordeeld kan worden). Het 'wandelen' neigt hier meer naar wat ik volgen noem, dus ga ik daar langzaamaan ook maar naartoe trainen.

Midvoor lopen

Bij deze oefening deed ik een ontdekking: Ronja kan niet recht voor me lopen terwijl ik achteruit loop. Dat hebben we nog nooit geoefend. Ze breekt uit naar links of naar rechts. Ik lok Ronja liever niet hierbij, ik geef de voorkeur aan vrij shapen, waarbij ik haar gedrag wel met mijn lichaamstaal uitlok. Weer iets nieuws om met haar aan te werken, leuk!

Bezigheidsoefeningetjes

Tussen de oefeningen door werk ik aan andere oefeningetjes: rondje linksom en rechtsom achter een vingertarget aan, pivots zowel naar links als naar rechts (achterhand stapt opzij, voorhand blijft min of meer stilstaan), en natuurlijk herhaal ik het gaan staan een paar keer. Ik geniet nog steeds van haar achteruit stappen.

Afleiding

Al met al heeft Ronja nog steeds veel aandacht voor mij, maar ze begint ook de andere honden vaker uit te dagen. Aan het einde van de les moet ik best veel uit de kast trekken om haar neus uit het gras te krijgen. Allemaal konijnenkeutels? Zij is niet de enige trouwens. Een uur lang cursus is natuurlijk ook best zwaar voor jonge honden. Komende vrijdag wordt ze 5 maanden.

 

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 2 oktober 2007

Wakker worden

5.50 uur, geknerp. Grrrrr. Op een of andere manier is er weinig dat me zo snel wakker krijgt als dat geluid. Ik kijk maar even naar het laatste nieuws op teletekst. Als ze een paar minuten stil is geweest, sta ik een keertje op. Weer neem ik haar direct mee naar de badkamer na het leegknijpen. Als snel krult ze zich op in Humphreys veel te kleine mandje, Soepel is de dame in ieder geval.

Ochtendwandeling

Met de ochtendwandeling komen we een paar honden tegen, waaronder eentje die zelf erg reageert. Door heel vroeg te beginnen met belonen voor goed gedrag (zodra ik de andere hond zie) èn als het te moeilijk dreigt te gaan worden gewoon een kwak lekkertjes op de grond te gooien, zodat beide Spetsen zich daarop kunnen storten, gaat het goed en voorkom ik uitvallen.

Bench

Vanochtend moet Ronja weer de hele ochtend in de bench, zo'n 5,5 uur. Ze huppelt er eigenlijk altijd redelijk vrolijk in. Waar die lekkertjes al niet goed voor zijn. Als we 's Middags thuiskomen, begint het spul gezamenlijk te blaffen zodra ik de sleutel in het slot steek. Ronja is weer aardig opgewonden. Maar is het niet een klein ietsje minder dan anders? Misschien verbeeld ik het me maar.

Middagwandeltraining met maaltijd

Met de middagwandeling ga ik alleen met Ronja op pad. Als beloning neem ik haar middagmaaltje KVV mee. In een zakje. Extra zakdoekje in mijn zak. Want wat is dat smerig en plakkerig. Maar Ronja vindt het overheerlijk. Loopt ze normaal al netjes mee, nu loopt ze bijna continu omhoog te kijken. Ik doe de gewoonlijke dingetjes: wat speltraining met oefeningetjes tussendoor, zitten, staan, wat aanraken van de targetstok. Deze keer leg ik een grotere nadruk dan de afgelopen dagen op het staan.

 

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Woensdag 3 & donderdag 4 oktober 2007

Niets te melden.Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 20e levensweek.
En nu verder met haar 22e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto'sOverzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!