Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 6 maanden > 26 weken oud
Welkom

Ronja's dagboek - 26 weken oud (week 18 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende week

 


Naar boven Naar beneden Vrijdag 2 november 2007

Ochtendrituelen

Een eindje na zessen. Prima. Ik heb vanochtend vrij, dus haal ik Ronja op en, na haar te hebben uitgeknepen, neem ik haar mee naar bed. Na een paar minuten spelen, tukt ze rustig verder tot we ons eindelijk ertoe kunnen zetten om op te staan.

Tijdens de ochtendwandeling maak ik met de Spetsen een wat uitgebreider rondje. Ze gedragen zich weer prima terwijl ik diep in gedachten doorloop. Heerlijk relaxt zo.

Kennismaking met lightrail

Aan het eind van de ochtend gaan we wat boodschapjes doen in het dorp. Ronja gaat mee. Een mooie gelegenheid om haar socialisatie bij te houden. Voor een bepaald item moeten we meerdere winkels af die in een ring rond het centrum liggen. Dan komen we langs het station. De belletjes rinkelen net dat de lightrail eraan komt. Hier hebben we met Ronja nog niets mee gedaan, dus een mooie gelegenheid om haar weer met iets nieuws kennis te laten maken. De vorige trein rijdt weg voor we er zijn, maar de volgende volgt binnen 5 minuten. Wij wachten af.

Ronja gaat ermee om zoals ze met bijna alles omgaat. Ze vindt het interessant, dat rare ding en die openschuivende deuren en de belletjes, maar vooral al die mensen die eruit komen. Misschien iemand die aandacht heeft voor haar? Nee, de reizigers hebben teveel haast of geen belangstelling voor hondjes. Dan is de grond interessanter. Er wordt blijkbaar het een en ander gegeten en dus gekruimeld.

We maken ons boodschappenrondje af, waarna de rest van de dag normaal verloopt.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zaterdag 3 november 2007

Wat vroeg

5.30 uur ergens. Wat kwerpjes. 5.45 uur. Nog wat kwerpjes. 6.00 uur, net als ik mijn benen buitenboord gooi. Nog wat kwerpjes. Gelukkig is ze ook deze keer snel stil, zodat ik haar op kan halen.

Rustig ochtendrondje

Voor de ochtendwandeling doe ik met de Spetsjes weer een rondje Balij. Het is behoorlijk vroeg. Een straatje verderop staat een oldtimer waar onder de motorkap wat brandt, (waarschijnlijk kortsluiting). , Dus weinig bijzonderheden.

Middagwandeling

Met de middagwandeling gaat Paul mee. Gezellig!

Paul gooit een aantal keer de bal voor Kari. De eerste keer rent Ronja mee, waarvoor ze heftig afgesnauwd wordt. De tweede keer besluit ze dat ze mijn aanbod voor lekkers toch maar aanneemt. Als we doorlopen, halen de Spetsen weer allerlei capriolen uit, vooral Ronja. Op een gegeven moment heeft ze weer aardig de kolder in de kop, waar Kari het slachtoffer van is. Maar met wat ontwijkmanoeuvres en een enkel snauwtje weet hij haar af te troeven. Toch blijft ze heerlijk lol houden in het rondhuppelen door de afgevallen bladeren.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 4 november 2007

6 maanden

Ronja is vandaag 6 maanden.

Wel heel vroeg

Om 5.05 uur sta ik bij Ronja aan de bench. Hihi, een koekje van eigen deeg! Vandaag ga ik met Kari op pad en daar moet ik vroeg voor uit de veren. Het hele stel ligt op dat tijdstip nog op hun plekjes. Ronja piept wel even als ik de deur opendoe, maar meer ook niet.

Nu maar hopen dat ze morgenochtend gewoon doorslaapt tot 6.00 uur.

Nachtverlichting

Het is nog volledig duister als ik met de Spetsjes op pad ga voor de ochtendwandeling. Nou ja, duister... Het is bewolkt. En we zitten zo'n beetje op de grens van het Westland. De kasverlichting verlicht de wolken, die mijn pad weer verlichten. Heel apart licht geeft het. We komen niemand tegen, zodat het wel een goed relaxt begin van de dag is.

Clicker Challenge

Kari en ik gaan vroeg op pad naar de 3 e Nederlandse Clicker Challenge. Ik ben erg trots op de prestaties van mijn Spetsje. Net als vorig jaar sleept hij weer een extra prijs binnen voor de mooist uitgevoerde oefening. Verder vind ik hem erg goed presteren met de speurchallenge en de teamchallenge. Toch wint ons team geen enkele individuele challenge, maar worden we wel 3 e . Daarmee worden we op 1 puntje verslagen door het team dat wij vorig jaar versloegen met 2 puntjes. Vorig jaar werd ons team, met iets andere samenstelling, 2 e .

Paul en Ronja komen ook even

Halverwege de middag komt Paul kijken met Ronja. Ronja is helemaal blij als ze Kari en mij ziet. Maar ze reageert minstens even enthousiast op Bonnie, die vandaag ook meedoet met Ronja's moeder, Åsa. Als Åsa en Ronja elkaar treffen, is het weerzien luidruchtig. Åsa zet Ronja direct op haar nummer - of probeert dat. Ronja toont zich wel respectvol, maar is niet heftig onder de indruk. Ze komt net zo snel weer terug bij Åsa om te vragen om spelen.

Gewicht

Bonnie is erg tevreden over Ronja. Ze vindt haar zelfs niet te dik, waar ik een beetje bang voor was. Sinds de kennelreünie een maand eerder geven we Ronja 2x per dag eten. Zoals Bonnie terecht opmerkt, train ik zoveel met haar dat ze toch wel haar portie tussendoortjes binnenkrijgt. En belangrijker, ze is in een maand tijd 1 kg aangekomen. Een kilootje dat ze wel kon gebruiken. Wel lijkt ze vrij klein te blijven. Maar de 9 kg, het mininumgewicht volgens de rasstandaard, zal ze in mijn inschatting zeker gaan halen.

Toch te onrustig

Lang blijft Paul jammer genoeg niet. Ronja is vanaf het begin al een beetje onrustig. Ze wil waarschijnlijk al direct naar die hondjes toe. Nadat ze Kari en mij in de pauze heeft gezien, probeer ik haar in eerste instantie in de stoffen bench bij Kari te zetten. Geen goed idee. Niet alleen zet ze een keel op, maar ze slaagt er ook nog bijna in om te ontsnappen via de bovenkant, die ik deels opengeritst heb om makkelijk te kunnen belonen met lekkers. Maar ook buiten de bench heeft ze moeite om rustig te blijven. Dat kan niet tijdens zo'n evenement. Dus Paul gaat nog een kwartiertje met haar lopen en gaat aansluitend naar huis.

 

 

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 5 november 2007

Wakker worden

5.00 uur. Ik moet bijna lachen. Gelukkig is Ronja al snel weer stil. Ze herhaalt de oproep nog eens om 5.30 uur en om 6.00 uur, vlak na het afgaan van de wekker. Hopelijk morgenochtend beter. Gisteravond waren we ook eerder naar bed gegaan dan anders.

Ochtendrondje

Met de ochtendwandeling komen we eerst een niet-zo-makkelijker Duitse Herder tegen. Kari lijkt wat te verstijven, maar Ronja ziet de herder en draait zich naar mij om. Klik en beloon, beloon, beloon! Kari hoort dat en komt er ook heel snel erbij. Mooi zo.

Even later komen we Paul en Joschka tegen. Weer ziet Ronja Joschka, kijkt goed, en draait zich dan om naar mij. Hee, met deze gewoonte kan ik beslist goed leven! Naar Joschka toe gaat dit zo verder tot we helemaal bij hem zijn. Dit komt omdat Paul met Joschka stil blijft staan als de Spetsjes druktemaken in plaats van aan een slappe lijn te lopen. Andere hondeneigenaren lopen helaas door, totaal onbewust van wat dan ook. Enige alternatief is dan oversteken of iets dergelijks. Of achteruit lopen, maar ook dat is weinig effectief als zij net zo hard doorlopen mijn kant op.

Ochtendje bench

We zijn benieuwd hoe Ronja de ochtend doorkomt: het is voor haar de eerste keer in anderhalve week dat ze weer eens de bench in moet 's ochtends, en dan gelijk een hele ochtend. In ieder geval is het stil als we thuiskomen. Maar zodra Paul de sleutel in het slot duwt, barst het lawaai binnen los, Ronja het hardst. Nadat ik haar heb losgelaten, rent ze opgewonden een aantal keer op en neer in de kamer en de tuin, waarna ze naar boven speert.

Zindelijkheid

Pas als ik me omgekleed heb en haar weer meeneem naar beneden, huppelt ze de tuin in om een grooooote plas te doen. Knap ding! Dat zindelijkheidsgedoe lijkt dan toch eindelijk te zijn doorgedrongen - en lichamelijk kan ze het nu ook echt wel goed aan. Ik ben erg trots op deze prestatie, alle opwinding na zo'n lange ochtend en dan nog die plas op kunnen houden. Knappe griet!

Pyreneeërpup

Met wandelen ga ik met de twee Spetsen op pad met een plan. Voordat ik dat kan uitvoeren, komen we een Pyrenese Berghond-pup van 4 maanden tegen - nu al maatje Joschka. Op 4 meter al begint Ronja te kronkelen. De pup stond al vol zelfvertrouwen, en dat groeit door Ronja's gedrag alleen maar. Na de kennismaking krijgt Ronja, die losloopt, de kolder in de kop en rent razendsnel rondjes om de Pyreneeër. Zijn eigenaar en ik moeten er hartelijk om lachen. Toch heeft ze geen behoefte om nog te spelen, ze houdt afstand tussen haarzelf en de andere pup, of ze danst druk voor hem op en neer. Als ik doorloop, aarzelt ze geen moment om met me mee te lopen. Kari heeft het grote witte ding al die tijd genegeerd.

Met twee honden trainen

Met beide honden trainen. Ronja op riem laten zitten. Ik doe simpele oefening met Kari, commando dat haar niets zegt (heel). Ronja blijft zitten, klik en beloon. Herhaling. Klik en ... Ronja komt van de plek, ik lok haar terug en beloon. Dit herhaal ik een paar keer. Op een gegeven moment komt Ronja niet meer overeind. Nu gaat ze liggen. Zucht. Dan laat ik haar liggen op de riem. Nu komt ze na de klik weer overeind. Weer zucht. Maar waar ik hoe dan ook blij mee ben, is dat ze zich niet bemoeit met mijn "training" van Kari.

Puppycursus

Met de puppycursus wordt weer netjes gestart met begroeten. De instructrice komt bij ieder langs om ons een hand te geven. De bedoeling is dat de honden met 4 voetjes op de vloer blijven. Als ik Ronja een zit en wacht-commando geef, doet ze dit keurig. Het zou al lastiger worden als de andere persoon haar aan zou kijken.

Liggen en plat

De volgende oefening is het liggen. In nat gras. Geen enkel probleem.

Aansluitend vraagt de instructrice heel vanzelfsprekend de plat. Eh, onbekende oefening tot nu toe. Ronja is er wel in te lokken, maar ze heeft natuurlijk geen enkele rust. Het lekkers dat ik heb is te lekker, daar wordt ze druk van. En direct lokken met een lege hand is nog wat teveel gevraagd. Deze oefening heb ik Kari trouwens nooit aangeleerd. Door zijn breedte is dit een houding die hij niet gauw zelf aanneemt. Dan moet hij erg relaxt zijn, en dan nog zweven de bovenste pootjes boven de grond.

Verder nog...

Verder passeren ook het hierkomen en het wandelen zonder trekken de revue. Ter afsluiting neemt de instructrice weer netjes afscheid door ons de hand te schudden.

Weer ben ik trots op wat Ronja toch maar allemaal goed doet in die cursus.

 

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 6 november 2007

Rustig geknerp

4.45 uur moet ik naar het toilet. Even later begint Ronja te piepen en te knerpen. Maar zachtjes, en kort. Een half uur later weer, zachtjes en kort. Ineens dringt het tot me door: het is de laatste tijd steeds al zachter en korter geworden. Zou het gedrag dan toch uitdoven? In ieder geval is de gedachte zo bemoedigend dat ik mezelf niet zo druk lig te maken.

Om 6.00 uur sta ik op. Zodra Ronja me hoort, begint ze weer. Deze keer harder en langer. Of voelt het alleen maar zo? Op weg naar beneden begint het concert weer. Uiteindelijk kan ik haar uit de bench en in de tuin laten. Ronja slaat een fase over en rent gelijk naar ons postzegelgrasveldje, waarna splettergeluiden haar haastige gang verklaren: diarrhee! Ik heb extra bewondering voor haar, dat ze dit zo netjes heeft weten op te houden.

Dieetje

Vandaag gaat ze dus aan de kleine porties eten. Dat bevalt haar natuurlijk totaal niet, maar ze heeft helaas niets in te brengen.

Weer ernstige haast

Tijdens het douchen ligt Ronja rustig te slapen, maar als ik haar uiteindelijk mee naar beneden wil nemen, heeft ze ineens zoveel haast dat ze niet op de plek wil gaan zitten waarvandaan ik haar normaalgesproken boven optil. In plaats daarvan gaat ze rondjes lopen. Ho! Ze heeft echt haast! Uiteindelijk grijp ik haar bij de kladden.

Als Paul beneden komt, volgt even discussie wie er thuis blijft - 6 uur alleen blijven met diarrhee vinden we niet zo'n geslaagd plan.

Middagwandeling

Tijdens de middagwandeling neem ik KVV mee voor Ronja als beloning. Die kleffe troep traint wat moeizaam, mwaar verder gaat het prima. Naast KVV gebruik ik ook spelen als beloning. En we doen nog 2 of 3 zoekspelletjes - voor het eerst dat ik dat met Ronja doe.

Face plant

Na wandelingen springt Ronja naast me op de stoel als ik mijn schoenen uittrek. Op een zeker moment wil ze ook weer omlaag. Ik zorg ervoor dat ze een zachte landing maakt. Maar ze komt wel letterlijk plat op haar gezicht terecht. Zacht, dat wel. En doordat ik haar vast heb en ze met haar voorpootjes achter mijn sloffen blijft haken, blijft ze nog enkele seconden zo op haar gezicht staan.

Ik zet haar gauw goed op de grond neer, voordat ik bulderend in lachen uitbarst. Beduusd springt Ronja weer naast me op de stoel. Wat een kabaal maakt dat mens toch!

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Woensdag 7 en donderdag 8 november 2007

Geen berichten.


Ronja redt zich weer uit een netelige situatie
door onderdanig te doen


Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 25e levensweek.
En nu verder met haar 27e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto'sOverzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!