Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 6 maanden > 27 weken oud
Welkom

Ronja's dagboek - 27 weken oud (week 19 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende week

 

Naar boven Naar beneden Vrijdag 9 november 2007

Geen berichten.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zaterdag 10 november 2007

Ochtendperikelen

Afgelopen zondag ben ik om 5.00 uur opgestaan vanwege de Clicker Challenge. Wat ik op dat moment al vreesde, is ook gebeurd. Sinds zondag is Ronja bijna iedere dag ergens vanaf 5.00 uur met tussenpozen beginnen te kerfen. Toch zie ik in het geheel een verbetering. Ze blaft minder hard, minder lang en minder vaak.

Zoekspelletjes

Afgelopen week ben ik toevallig begonnen met zoekspelletjes. Ik kwam op het idee omdat Ronja het speeltje op het bebladerde gras niet kon zien - knaloranje op diverse kleuren groen is blijkbaar lastig voor haar oogjes. Hoe dan ook, ze vond hem duidelijk met haar neus. Dus heb ik gelijk haar wacht-training ingezet en het ding op 2 andere, makkelijke plekjes gelegd. Ze vond het prachtig! Sindsdien laat ik haar als mogelijk per wandeling een paar keer haar speeltje zoeken.

Training: inventarisatie Level 2

Vandaag heb ik maar eens op een rij gezet welke oefeningen van Level 2 van de Training Levels nog werk nodig hebben. Ik heb de lijst nu geprint, zodat ik er wat eerder aan denk om ook de Levels te trainen naast de oefeningen voor de cursus. Gelukkig komen ze grotendeels overeen, waarbij in de Levels meer oefeningen zitten. De enige oefening in de cursus die extra is ten opzichte van de Levels, is het 'plat': relaxt op de zij liggen.
Bij een aardig aantal oefeningen zitten we wel op testniveau.
Bij de nodige andere zitten we goed op weg, maar zijn we er nog niet helemaal. Zo kan Ronja wel zitten en wachten terwijl ik 7 meter wegloop en terugkom, maar moet ik dat niet direct de eerste keer in een trainingssessie doen. Daar moeten we in de loop van de sessie naartoe werken. In de Levels is het de bedoeling dat je de testoefening 'koud' uitvoert. Dat wil zeggen dat het de eerste keer die dag moet zijn dat je hem doet.
Bij nog een aantal oefeningen moet ik echt nog beginnen, maar verwacht ik niet veel problemen.

Staan

Een kleine doorbraak. Het gaan staan doet Ronja nu op handgebaar, zonder dat ik mijn hand als target hoef te gebruiken. Als ik dat tot nu toe probeerde, liep ze steeds meerdere stappen vooruit. Nu doet ze één stapje naar voren. Keurig.

Later leer ik haar nog wel eens achterwaarts gaan staan, als ik het ergens voor nodig heb.

Plat

Tijdens de puppycursus kwam deze oefening er ineens bij. Tot vandaag heb ik er niets mee gedaan. Vanmiddag probeer ik het nog maar eens als ze al een keer uit zichzelf op haar zij ligt. Dat ligt ze natuurlijk niet meer nadat ik lekkers en een clicker heb gepakt.

Ik lok Ronja direct met een lege hand. Daardoor komen we niet snel tot een eindresultaat, maar kan Ronja zich wel beter concentreren op wat ze doet, in plaats van alleen maar het koekje volgen. Op een gegeven moment is ze bijna zover. Ze kijkt heel relaxt, maar het laatste stukje op haar zij gaan liggen, dat doet ze niet. Zachtjes aai ik haar min of meer naar beneden - vol vertrouwen laat ze haar koppie op de grond zakken. Ik ben niet voor fysiek manipuleren, tenzij de hond het zo vol vertrouwen toelaat. Dit herhalen we nog drie keer, dan vind ik het mooi geweest. Misschien morgen meer.

Gewicht

Ronja lijkt richting 8,5 kg te gaan. Helemaal zeker weet ik het niet. Ik weeg haar door zelf op de weegschaal te gaan staan, waarna ik haar optil en mijzelf en haar samen weeg. Wat de tweede keer meer is, is natuurlijk Ronja's gewicht. De weegschaal is alleen niet heel precies. Maar goed, de indicatie lijkt er te zijn...

 

 


Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 11 november 2007

Trap

Zo af en toe ben ik al bezig geweest Ronja te leren de trap af te gaan. Ik begin op zo'n moment onderaan de trap. Met Ronja ben ik nu op de derde tree. Steeds maak ik dan een verlengde van een tree met mijn bovenbenen. Dit doe ik een of twee treeën onder die waar Ronja op staat. Na iedere aankomst onderaan de trap, volgt voor mij de beslissing: stoppen, op dezelfde tree opnieuw beginnen of het moeilijker maken en iets hogerop beginnen? Ik maak ongetwijfeld mijn portie verkeerde inschattingen, maar toch komen we langzaam maar gestaag verder. Vandaag zijn we tot driekwart van de trap gekomen. Daarbij hou ik niet meer mijn bovenbenen als verlengde van de tree. Wel zorg ik ervoor dat ik met mijn handen en armen haar eventueel kan tegenhouden als ze door zou schieten. Voor Ronja ziet het er dus "echter" uit, maar ze heeft altijd nog een vangnetje.

Ronja heeft geproefd van de vetjas.
Haar tong zegt wat ze ervan vond!

 

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 12 november 2007

Plat

Met lege hand lokken. Het gaat steeds soepeler. Het lokken afbouwen gaat nog niet zo. Ik moet eens wat vaker freeshapen met Ronja. Maar dan heb ik betere beloningen nodig.

Staan

Gaan staan kort geoefend. Vervolgens op briljante idee gekomen om in plaats van de zit te lokken, het blijven staan met 300 peck op te bouwen. Als ze gaat zitten, beginnen we weer bij 1 tel.

Lekker sjorren met Ronja


Wachten op commando "vast!" - dit vraagt zelfbeheersing


"Vast" dus!!!

Joschka Dierenarts

10 dagen geleden, op 2 november, had Joschka ineens een bloedoor, dat is een verdikking in het oor met bloed erin. Het is in principe niet al te pijnlijk, al schudt Joschka opvallend weinig met zijn oren sinds hij het heeft. Na 10 dagen kun je het oor laten behandelen. Dat kan op diverse manieren. De dierenarts kiest er met onze volledige instemming voor om het bloed uit het oor te trekken met een injectienaald. Daarna wordt er een andere vloeistof in gedaan, die moet voorkomen dat hij een 'krinkeloor' krijgt, waarbij het oor opfrommelt.

Puppycursus

De afgelopen week heb ik minder dan anders met Ronja getraind. Ik ben tevoren dus benieuwd hoe het gaat op de puppycursus.

Nieuw bij puppycursus is de deur-oefening, waarbij het de bedoeling is dat eerst de baas en dan de hond door de deur gaat. De hond hoeft niet te zitten en te wachten, gewoon een beetje inhouden om de baas voor te laten gaan is al voldoende. Ze hebben hiervoor een losstaand poortje dat je op het veld kunt opbouwen. Nu helpt het misschien wel dat je vrij wijd aan kunt komen lopen en dat er aan de andere kant van dat poortje niet echt iets spannends is. Dat neemt niet weg dat alle hondjes - of misschien beter gezegd, alle baasjes - het vanaf het begin gewoon goed doen.

Verder passeren nog een aantal oefeningen de revue, zoals de plat, het spelen en het lopen aan een slappe lijn.

 

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 13 november 2007

Training: plat

Met één enkele bui buiten die van 's ochtends tot vroeg in de avond duurt, besluit ik binnen wat te trainen met Ronja. Ik lok een of twee keer de plat met een lege hand. Dan ga ik over op minimale hulp door mijn lokbeweging veel kleiner te houden of op grotere afstand van Ronja te doen - en laat ik al gauw zelfs die hulp achterwege. Eerst klik ik voor liggen, dan voor allerlei intentiebewegingen richting plat.

Het is grappig om te zien dat Ronja's coördinatie haar nog wat in de weg lijkt te zitten. Ik heb een aantal keren sterk de indruk dat Ronja wel plat wil gaan liggen, maar dat er een elleboog in de weg zit waarvan ze het benul niet heeft dat die weg moet, of hoe ze die weg moet halen. Het lijkt een beetje op zo'n moment waarop we zelf iets doen dat normaal gesproken vanzelfsprekend is, maar als we erover na moeten denken, weten we ineens niet meer helemaal hoe het moet. Ook heel grappig zijn de variaties waarmee Ronja aankomt.

Heupen om, kop plat op de grond. Of heupen de ene kant op, voorhand de andere kant op gekanteld - een houding waarin ze wel vaker ligt, rare pup.

Een paar keer tussendoor help ik haar nog door haar met een lege hand te lokken. Juist omdat ze die coordinatie niet helemaal lekker kan vinden. Dan laat ik het haar daarna weer uitzoeken.

En uiteindelijk gaat ze een aantal keer plat liggen, steeds weer ietsje soepeler.

Staan

Dan werken we nog aan het gaan staan. Ik wil echt van dat lokken af. Op een gegeven moment heb ik Ronja weer zover dat ze, net als in de vorige sessie, vrij goed om mijn gesloten vuist als 'seintje' reageert om te gaan staan. Als dit goed gaat, probeer ik het commando 'debout' eraan te koppelen, Frans voor staan. Éen keer doet ze het ook op commando. Maar daarna heeft ze toch ook weer de vuist nodig. Natuurlijk ben ik gewoon te vroeg met het commando koppelen. Maar samen stuntelend en schutterend komen we er uiteindelijk wel. Iedere keer is er weer een stapje in de goeie richting.

Grappig is dat ik me met Kari niet kan herinneren dat deze oefening me zoveel moeite heeft gekost, maar Ronja heeft vast andere oefeningen die makkelijker gaan dan bij Kari.

Trap: beetje eng

Met de trap heeft Ronja een angst voor de bovenste tree opgevat.

Vanochtend vond ze het zelfs eng om de trap naar boven te lopen. Na een kwartier het haar te hebben laten uitzoeken, heb ik haar maar naar de laatste paar treden gedragen, waarna ze zelf naar boven mocht. Ze wilde liever naar beneden, maar dat hield ik tegen: gewoon naar boven.


's Middags hobbelt ze achter Kari aan zo zonder moeite naar boven.

De angst voor de bovenste tree, daar werken we nu ook goed doorheen. Ik heb een aantal heel korte sessies gedaan met wat voertjes op de overloop, dan een paar voertjes op de bovenste tree, en klaar. Voertjes op overloop, voertjes op bovenste tree, en voertjes op mijn hand in het verlangde van de bovenste tree, waardoor ze echt haar voorpootjes op die tree moet zetten. En klaar.

Vanaf driekwart doet ze de trap in ieder geval ook naar beneden. Aan het eind van de middag lukt het me om haar, moeizaam lokken/shapend, die bovenste tree over te krijgen. Daarna gaat ze de rest van de treden weer vrij makkelijk omlaag. Ook overschiet ze de treden niet meer, ze krijgt duidelijk meer controle.

Kortom, over een week of wat verwacht ik dat ze die trap beide kanten op moeiteloos neemt.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Woensdag 14 november 2007

Geen berichten.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Donderdag 15 november 2007

Trap: enorme vorderingen

's Ochtends neem ik Ronja weer mee naar boven. Waar ze begin deze week ineens weigerde de trap op te gaan, aarzelt ze nu heel even, waarna ze vrolijk naar boven huppelt.

Op de terugweg ga ik nog heel even zo zitten dat mijn bovenbenen een verlengde vormen van de bovenste tree. Hierdoor komt Ronja vlot op gang - nadat ik haar heb beloond voor de eerste tree, hobbelt ze vlot de hele trap af - ik krijg nauwelijks tijd om haar tussendoor beloningen te geven!

Ronja Dierenarts

Aan het eind van de middag belt Paul de dierenarts. Ronja niest nogal wat de laatste paar dagen, en met het weekend in zicht wil hij er toch even naar laten kijken. Wij kunnen 's avonds terecht.

Training in de wachtkamer

In de wachtkamer blaft Ronja even tegen de Chihuahua's die tegenover ons zitten. Ze wil aandacht! Ik roep haar terug en beloon haar als ze luistert. Binnen de kortste keren gaat ze liggen (klik/beloon!). En uitproberen of wat meer op haar zij liggen werkt (ja!), nog ietsje meer (ja!), tot ze na een paar kliks helemaal op haar zij ligt. Na nog wat herhalingen waag ik het om er een commando aan te plakken. Te vroeg eigenlijk, volgende keer laat ik het weer achterwege. Ik wil haar namelijk eerst nog wat stabieler in deze oefening krijgen. Ze heeft nog erg veel moeite om haar kop op de grond te leggen.


Ronja en Kari stoeien


Kari zet Ronja eens op haar nummer


Prima, want al te vaak is het andersom

Met wat pauzetjes tussendoor werken we daarnaast nog aan staan, touch (neus een paar tellen tegen mijn vingers aanhouden) en negeren (zelfs als het brokje tussen haar voorpootjes ligt).

Gedrag en training in de behandelkamer

In de behandelkamer laat ik haar gelijk op de weegschaal zitten: 8,8 kg. Mooi, ze komt nog steeds lekker aan en groeit dus nog.

De dierenarts bekijkt haar op tafel. Ze vindt het allemaal prima, tot hij probeert of hij vloeistof (snot) uit haar neus kan krijgen. Dit doet hij door met zijn vingers hard langs haar neus naar haar neusdop te wrijven. Het laatste deel daarvan knijpt hij haar neusgaten af. Dit vindt Ronja echt vervelend. Toch herstelt ze daarna weer snel. Ik kan rustig wat liggen, zitten en ook flink wat staan oefenen met haar nog steeds op de behandeltafel. En als de dierenarts haar op het laatst nog even wat brokjes toestopt, blijft ze hem maar aankijken in de hoop op meer.

"Wel een heel ander hondje dan Kari', zegt hij. "Jazeker", zeg ik, "ze is gewoon een prachtig cadeautje".

En dat is ze. Ik ben gek op Kari en geniet intens van wat hij allemaal kan en nog steeds bijleert en weet te bereiken. Het is gewoon een heerlijk hondje met een superkarakter, ondanks zijn neiging om zo sterkt op prikkels te reageren. Maar Ronja maakt het ons een stuk makkelijker, iets dat Paul en ik enorm waarderen.


Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 26e levensweek.
En nu verder met haar 28e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto'sOverzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!