Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 6 maanden > 29 weken oud
Welkom

Ronja's dagboek - 29 weken oud (week 21 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende week

 


Ronja schudt zich uit na stoeien

Naar boven Naar beneden Vrijdag 23 november 2007

Kari en Ronja

Kari is momenteel meer zijn gewicht in de strijd aan het gooien om Ronja tijdens spel tegen de grond te werken. Heeft hij nu gewoon een nieuwe techniek ontdekt? Of is er meer aan de hand? Is Ronja aan het puberen geslagen, waardoor Kari extra wil ingrijpen?

Zelf merk ik aan Ronja's gedrag nog niet zoveel - misschien springt ze wat vaker tegen ons op. Maar wat niet is, kan uiteraard nog komen. Bij Kari heb ik indertijd niets gemerkt van een puberteit. Wat ik ervoor aanzag, was meestal het gevolg van mijn eigen dramgedrag in de aanloop naar een examen.

Down en blijf (Level 2)

De down en blijf heb ik direct de eerste keer op zo'n 6 meter gedaan. Foutje! Ik had de afstand onderschat, mijn doel was minstens 7 meter. Dan had ik namelijk voor Ronja eindelijk deze als eerste oefening voor Level 2 kunnen afstrepen. Omdat ik las heb van mijn rug, nam ik echter kleinere stappen dan anders.

Training: staan

Tijdens het oefenen buiten valt me weer op wat een chaos ik maak van het trainen van deze oefening. Nu werk ik hem in ieder geval toe naar het showen. In februari wil ik met Ronja graag meedoen aan de Jongehondendag bij ons op de KC Delft, een jongehondententoonstellinkje dat een mooie eerste kennismaking met dit fenomeen is voor Ronja.

Voor meer helderheid in de trainingsopbouw zal ik eens kijken in boek van Karen Pryor over 'conformation'. Ooit heb ik dit boek gebruikt om Kari de vaardigheden bij te brengen. Helemaal 100 procent heb ik het niet toegepast, maar het gaf me toen wel degelijk ideeën en mogelijk een betere fasering.

's Avonds in de woonkamer zet ik een spiegel op de grond. Zo kan ik makkelijker oordelen of Ronja goed staat voor het showen. Een aantal aspecten voor het trainen van het show-staanheb ik nu wel ontrafeld:

 • Achterpoten (verder) naar achteren
 • Voorpoten in een lijn naast elkaar
 • In de goeie stand te zetten met handhulp
 • Naar hand leren kijken (ook op afstand) , zonder voeten te verplaatsen (2 aspecten!)
 • Goeie stand van de kop, koppie trots omhoog
 • Goeie stand van de oren, attent naar voren en hoog genoeg

Om paaltje heenlopen (Level 2)

's Middags buiten oefen ik ook weer eens voor de lol het 'om een paaltje heen lopen'. Met een korte opbouw doet Ronja dit nu makkelijk vanaf een meter of twee. Meer dan dat, gaat ze wat aarzelender te werk. Op een kortere afstand begin ik na een paar herhalingen met het commando 'wijd'. Ze reageert al op handgebaar, dus zet ik "wijd", wacht even en geef dan het handgebaar. Ronja begint als vaker op "wijd" te gaan.

Plat op commando

Ik heb eerder al een aantal sessies gewerkt aan commando voor plat (gewoon "plat"). Nu begin ik echt wat meer eisen te stellen. Als Ronja niet reageert op mijn commando, zeg ik "jammer!", loop een paar meter door en vraag het opnieuw. Wel help ik Ronja soms door eerst een "liggen" te vragen.

"Liggen" gebruik ik bij Ronja en Kari voor informelere situaties dan "down". "Down" is voor gehoorzaamheid en dogdance. "Liggen" is als inleiding voor andere oefeningen en om de honden op een plek te parkeren. Bij Kari gebruik ik het ook heel veel als hij zich druk maakt of blaft. Kari blaft liggend zelden, en hij komt door deze oefening tot rust. Maar omdat ik me kan voorstellen dat Kari het ook als een soort straf kan zien (time out), gebruik ik hier liever niet het commando "down".

Stoeprand

Terwijl ik met Ronja aan het eind van de training verder loop, loopt Ronja op de stoep en ik op straat. En ze loopt netjes mee. Ik wijk een beetje, en ze blijft zò keurig op de stoep, dat ik haar beloon - ik was er niet eens op uit om dit te trainen. Daarna heb ik het een paar keer wat verleidelijker gemaakt om van de stoep af te stappen. Maar Ronja heeft me door. Ze is er niet één keer vanaf gestapt!

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zaterdag 24 november 2007

Ochtendpraktijken

Nog steeds begint Ronja soms te knerpen 's morgens. Soms voordat mijn wekker afgaat, soms voordat ik wil opstaan - in het weekend twee verschillende dingen :-). Maar het is steeds minder vaak, minder hard en korter. En ze houdt zich stil als ze mij naar beneden hoort komen. Voor mij een teken dat het steeds wachten tot ze een tijd stil is voor ik verder naar beneden ga, echt effect heeft gehad.

Trouwens, ook het gedrag van de andere twee heeft zich aangepast. Kari komt tegenwoordig pas overeind als ik de kamerdeur opendoe, gevolgd door Joschka. Hun afwachtender gedrag zal beslist ook zijn invloed hebben op Ronja. Of misschien was het eerder zo dat hun onrustige gedrag zijn invloed had. Hoe het ook allemaal op elkaar inspeelt, mij bevalt het zo goed, al hoop ik nog op verdere verbetering.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 25 november 2007

Ochtendpuberteit?

Voor het ochtenduitje ga ik met Ronja en Kari samen op stap. Het is weer heerlijk. Onderweg luisteren de hondjes feitelijk prima. Maar een paar keer reageert Ronja niet of traag - geheel tegen haar gewoonte in. Een beginnetje van de puberteit? Hoe dan ook, ik beloon Kari, die mijn verzoek wel heeft uitgevoerd, loop een paar meter door en vraag hetzelfde opnieuw. Eén keer met dezelfde reactie - en dezelfde reactie van mij. In het laatste geval beloon ik haar met een vrolijk "goed zo!" en loop door. Inmiddels lijkt me dat ze het commando "zit" namelijk toch wel zal kennen...

Tests Level 2

Met de middagwandeling begin ik met het testen van een Level 2-oefening: de down en blijf. Hierbij moet je 7 meter weglopen en direct terugkomen. Met de poging van vrijdag in gedachten, zet ik 14 stappen. Mijn rugpijn is weg, dus kom ik minimaal op 10 meter van Ronja uit. En ze ligt nog! Ook als ik terugloop, blijft ze keurig liggen. Geslaagd!!!

Aansluitend probeer ik de zit en blijf te testen - maar dat is te optimistisch. Als ik me omdraai, komt ze vrolijk achter me aan met een tak in de bek. Zucht, foutje van mij. Even terug naar een heel stuk makkelijker, namelijk 3 stappen. En ze blijft keurig zitten. Goed! Ik bouw met een paar kliks de afstand op tot 10 stappen en hou het voor gezien.

Dan besluit ik tot nog een test: het om een paaltje heen lopen. Ik dacht dat dit op 1,5 meter moest, en dat test ik ook. Nu lees ik net dat het maar op 50 cm moet. In ieder geval is Ronja glansrijk geslaagd!

Zitten

Na wat oefenen met het volgen rechts, ga ik oefenen op het zitten. Eerst een paar herhalingen van het commando, zodat ik zeker weet dat ze erbij is en niet meer de blackout van 's morgens heeft. En dan geef ik het commando terwijl ik heeeeeel langzaaaaam een stap zet. Eerst blijft ze meelopen tot ik echt stilsta, waarna ze gaat zitten. Dit blijf ik herhalen, en binnen de kortste keren gaat ze zitten terwijl ik heel langzaam blijf bewegen. De eerste stappen naar zitten tijdens volgen. En een extra stukje begrip van het idee dat 'zit' betekent: nu zitten, wat ik ook doe.


Die bal is van mij!


Daar! Snel oppakken!


En nu snel terugbrengen, dan krijg ik lekkers of gooit het vrouwtje het balletje opnieuw!

Stoepen

Met stoepen heeft Ronja dit idee in ieder geval helemaal door. In de buurt hebben we een aantal hoeken waar de stoep stopt, terwijl niet zichtbaar is of er om de hoek iets aankomt. Dan heb ik graag dat de honden blijven zitten en wachten terwijl ik doorloop en kijk wat er om de hoek is en ze bij me roep. Bij Kari heb ik dit geautomatiseerd - hij gaat uit zichzelf zitten en wachten. Ik heb al eens vaker gehad dat ik doorliep en er pas na een tiental meter achter kwam dat hij nog steeds braaf zat te wachten. Ronja heeft inmiddels genoeg aan een 'zit' om ook braaf te gaan zitten terwijl ik doorloop.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 26 november 2007

Middagtraining: down

Na gisteren de down en blijf voor Level 2 te hebben gehaald, werken we vandaag aan de down op snelheid. Het was hard nodig. In heb begin begrijpt ze me een aantal keer niet. Ik zeg "jammer" of "aoaoh", draai me om en loop een paar meter door. Dan vraag ik het weer. Soms reageert ze wel, soms niet. Maar tegen het eind van de sessie ploft Ronja weer als vanouds op de grond zodra ze het commando hoort. Ik heb dit de afgelopen paar weken gewoon te weinig geoefend. Zo zie je maar weer, oefeningen moet je blijven onderhouden.

Paaltje

Puur voor de lol oefenen we op het eind van de training nog een beginnetje van het 'paaltje' andersom. Om het Ronja makkelijker te maken, ga ik helemaal tegen het paaltje aanstaan, zodat ik haar mogelijkheden om de bekende kant op te gaan beperk. Het begrip is er al heel snel. Ze zal nog meer oefening moeten krijgen om de vaardigheid te krijgen.

Na ons rondje Balij doe ik later weer de bekende kant van het paaltje om een redelijk dikke boom heen. Dit is weer nieuw, dus ga ik dicht tegen de boom aan staan. Ronja snapt bijna direct wat ik vraag. Geweldig dingetje!

Tollertje dolgedraaid

Na het trainen gaan we de Balij in. We komen een Toller-reu (Nova Scotian Duck Tolling Retriever) tegen die in eerste instantie meer belangstelling heeft voor zijn bal, die in het water ligt, dan voor Ronja. Als hij de bal uit hetwater heeft gevist, rent Ronja rondjes om hem heen met een flinke pronk op haar rug. De Toller weet niet wat hij met haar aan moet. Ronja blijkbaar ook niet met hem - ze blijf maar doorgaan met rondjes rennen, helemaal door het dolle heen. Uiteindelijk lopen baasjes maar ieder onze eigen kant op. Tussen deze honden is blijkbaar geen echte klik.

Puppycursus

Tijdens de cursus doorlopen we in sneltempo de meeste tot nu toe gedane oefeningen. 10 december hebben we een examentje.

 • We beginnen met door het poortje lopen om de les in te komen. Geen probleem, behalve dat ik door ijskoude handen een beetje sta te klungelen - dat blijft de hele les een beetje zo.
 • Dan gaan we naar de oogcontact-oefening. Geen probleem, want gelokt met 2 handen voor de borst. Op de Levels-manier zijn we er nog laaaaang niet.
 • Het handen schudden met de instructeur gaat... nou ja, het dametje springt een paar keer recht omhoog naar onze handen! Als ze uitgesprongen is, zeg ik braaf "braaf!". Terwijl de instructeur doorloopt, ziet ze net niet meer dat Ronja alsnog haar kant op wilde springen. Kleine springveer!
 • De 'plat' doet Ronja een aantal keer mooi uit zichzelf als ik vooroefen. Als we aan de beurt zijn, moet ik haar ineens een beetje helpen. We lopen nog steeds ver voor op de rest, dus zit ik er niet zo mee.
 • Bij het spelen hapt Ronja na in het speeltje. De instructeur is toch heel tevreden. Ikzelf zie dat nahappen en -kauwen niet zo zitten. Weer iets om verder bij te schaven - met betere beloningen tijdens de gewone training. Dan is Ronja ineens erg gemotiveerd om het speeltje in één keer los te laten zonder nahappen.
 • Als laatste oefening herhalen we het hierkomen. Ronja komt keurig, gaat op mijn verzoek zitten en blijft keurig zitten terwijl ik met handschoenen (inmiddels heb ik ijspegels voor handen), musketonhaak en halsband zit te klungelen.
 • Na het hierkomen mogen we via het hekje weer de les verlaten en naar huis gaan. Aangezien er inmiddels een koude regen neerkomt, geef ik hier heel graag gehoor aan. Het is lang geleden dat ik met trainen zo'n koude handen heb gehad.

Ronja is weer in een klierbui.

Ze springt tegen Kari op


En propt haar speeltje in zijn gezicht


Soms neemt hij haar zelf even onder handen


Maar de hardnekkige dame zet haar tanden in zijn wang

Etterspetsje

Vooral in het begin van de les is Ronja buiten de oefeningen om wel aardig vervelend voor haar doen - maar nog heilig als ik het vergelijk met Kari vroeger met de puppycursus. Als ik haar tussendoor weer wat meer bezighou, gaat het beter. Maar de oefeningen doet ze gewoon prima.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 27 november 2007


Kari staat stoer te zijn


IETS zit hem toch ineens dwars


Ah! Ronja knalt tegen hem op en geeft hem flinke heupduw

Down vervlogen?

Tijdens de middagtraining met Ronja oefen ik de zit blijf, de sta, de plat, het paaltje. Als ik dan de down wil oefenen, lijken haar hersentjes het allemaal niet aan te kunnen. Welgeteld één keer gaat ze gewoon liggen. Voor de rest krijg ik staan, plat, geschuifel, zit, van alles, maar geen liggen. Uiteindelijk geef ik het op en gaan we nog even iets anders doen. Oefening vervlogen?

Ultieme motivatie

's Avonds probeer ik het met de voerbak in mijn hand weer. Zelfde resultaat. Dan zet ik de voerbak weg. En vraag het weer. Ronja begint wat te stressen. Ik pak haar even stevig vast, niet dreigend, maar om haar even uit de 'voerpaniek' te halen. Vraag opnieuw de down. En dan ineens: plof! Uiteraard zet ik direct de voerbak voor haar neer. Dat was een zware bevalling!!! En alleen iets dat je kunt doen als je zeker weet dat je hond het echt kan.

Na het eten krijgen de honden vaak een kauwstaafje. Eerst knerpt Ronja als ik naar de woonkamer wil lopen om ze daar de stokjes te geven. Oh, jij wilt er geen? Ik doe de deur van de woonkamer voor haar neus dicht en geef de andere twee hun staafje daar. Dan ga ik weer naar de gang. Ik vraag Ronja weer een down. Plof! OK, kauwstaafje absoluut verdiend!

Puntjes op de i

's Avonds ga ik met Kari op de club trainen. Als ik terugkom, heb ik nog worst over. De twee Spetsen kijken me hoopvol aan. "Down" en twee Spetsen storten ter aarde. Het is niet eens Kari's commando voor liggen, maar hij heeft het gewoon opgepikt!

Als ik het nog een paar keer vraag, gaat Ronja variëren. Liggen, weer overeindspringen en dan blijven liggen. Die beloon ik. Even wachten, dan neerploffen. Haar beloning geef ik aan Kari, die wel keurig direct ging liggen. Deze tactiek dringt meteen tot Ronja door. De volgende keer ploft ze weer onmiddellijk neer, waarna ze haar beloning weer kan incasseren.

Clickertraining: geweldig!

Wat is dit toch een heerlijke manier van trainen. Zonder boos worden of fysieke of woordelijke correcties de hond duidelijk maken dat het in zijn eigen belang is om te luisteren naar wat je te zeggen hebt. Hierdoor houdt je hond ondanks best moeilijke momenten het plezier in de training.

Rem in ontwikkeling!

Tijdens de wandeling vanmiddag ben ik bijzonder trots op Ronja. Ronja is gek op andere honden en vliegt er liefst direct naartoe. Dan ploft ze onderdanig kronkelend voor ze neer en probeert ze ze tot spelen te krijgen.

Vanmiddag lopen we over vrij smal pad. Iemand komt ons met een mij onbekende hond tegemoet. De hond begint allerlei kalmerende signalen te tonen als hij ons ziet, vooral wegkijken en snuffelen. Uiteindelijk ging hij zelfs achter de baas lopen.

Ronja ziet de hond en kijkt naar mij: klik/beloon. En kijkt naar de hond en weer naar mij: klik/beloon. En loopt een paar stappen naar mij opkijkend mee, klik/beloon. En zo verder, soms naar die hond kijkend en weer naar mij, soms met alle aandacht voor mij, gewoon die hond voorbij! Klik/jackpot! Wat een knap grietje! Later herhaalt ze dit vanaf de overkant van de straat met een andere hond. Een grotere afstand, maar ik ben echt razend trots op haar.

's Avonds komen we Bonnie tegen, het kleine snelle zwarte hondje dat zelf ook graag met Ronja rent. Ze komt ons tegemoet. Ronja huppelt naar voren. Voordat ze het einde van de riem bereikt, kijkt ze om en komt terughuppelen. Klik/'beloon natuurlijk! En zo op en neer jojo-end, aan een slappe lijn komt ze bij Bonnie aan. Helemaal geweldig!


Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Woensdag en donderdag 28 en 29 november 2007

Geen berichten.


Ronja brengt balletje terug
Die flapperoortjes!

 

Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 28e levensweek.
En nu verder met haar 30e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto'sOverzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!