Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 7 maanden > 30 weken oud
Welkom

Ronja's dagboek - 30 weken oud (week 22 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende weekNaar boven Naar beneden Vrijdag 30 november 2007

Perfect hondenweer

Vanmiddag laat ik Kari en Ronja samen uit in de miezer. Toch geniet ik van dit weer. De lucht is heerlijk fris met die wind en er zijn niet zoveel andere mensen die het waarderen. Dus ik heb het park min of meer voor mezelf. Genieten!

Balletjes

Aan het begin van de Balij ga ik balletjes gooien voor Kari. Voor Ronja gooi ik een brokje weg, waarna ik voor Kari het balletje met de werpstok lanceer. Nadat ze haar brokje opgeslorft heeft, kijkt Ronja Kari nog even na. Ik noem haar naam, Ronja kijkt naar mij, en weer gooi ik een brokje. Als Kari weer met het balletje bij mij terugkomt, is dat een moeilijk moment. Ronja wil dan juist het liefst "speels" grommend tegen hem opknotsen. Op dat moment gooi ik dus weer een brokje voor haar weg. Opzet geslaagd! Kari kan veilig zijn balletje inleveren en zijn eigen brokjes incasseren.

Dit herhaal ik een paar keer, waarna ik het iets moeilijker maak voor Ronja: eerst gooi ik het balletje voor Kari en als ze bij me blijft, krijgt ze lekkers. Ook dit lukt.

Als Kari terugkomt, wacht ik tot hij mij zijn balletje geeft. Ronja kijkt alleen maar toe. Belonen!!! Knap meissie.

Als we terugkomen uit de Balij, gooi ik weer het balletje. Ronja kan zich niet inhouden en rent Kari toch achterna. Ik roep haar. Zij komt keurig terug, terwijl Kari op zijn balletje blijft wachten. Goed zo! Kari krijgt als beloning zijn balletje gegooid, maar eerst beloon ik Ronja toch even met een brokje. Daarna weet Ronja het spelletje weer. Ze blijft keurig bij mij als ik het balletje gooi, en laat Kari met rust als hij terugkomt.

Een wondertje!

Net als ik weer een balletje wil gooien, kijkt Kari heel intensief richting Balij. Ik kijk ook in die richting en zie... Giggs, zijn grote vijand, op nog geen 10 meter! Ik doe een aantal stappen naar voren het veld op. Maar daarmee kan ik de kritieke afstand voor Kari vast niet snel genoeg groot genoeg maken, dus gooi ik de bal. Kari rent erachteraan. Mooi, die is even weggewerkt.

Maar Ronja vindt Giggs spannend, dus rent ze op hem af. Even maakt Giggs zich heel groot. Vergist hij zich met Kari? Want de allergie is wederzijds. Al snel heeft hij door dat zij Kari niet is. Op een of andere manier komt het zo uit dat Giggs terechtkomt tussen mij en Kari, die inmiddels terugkomt met de bal.

Hoe gaat hij reageren op zijn grote vijand, die ook nog met zìjn teef bezig is?

Ik doe een paar stappen opzij, waarbij ik hem mee mijn kant op uitnodig en... hij komt! Ik gooi direct een kwak voertjes op de grond. Ronja komt er ook bij om mee te schransen. Nog een kwak erbij, waarna ik opkijk waar Giggs is. Die staat op zo'n 4 meter een beetje verbijsterd toe te kijken - en blijft kijken! Na een derde kwak lekkers loop ik toch maar een paar meter door.

Kari eet de laatste brokjes op, waarbij ik hem klik, want hij kijkt al etende wel naar Giggs zonder te reageren. Kari draait zich om en komt weer naar mij toe (kwak!). Giggs gaat toch maar eens snuffelen op de plek waar we net stonden wat ze allemaal gekregen hebben. Kan best zijn dat hij nog wat vindt ook. Ondertussen loop ik met de Spetjes verder, en Giggs besluit ook maar met zijn vrouwtje mee te lopen de andere kant op.

Enkele tientallen meters verderop dringt pas echt tot me door wat een geweldige prestatie Kari heeft geleverd. Dit had zo makkelijk kunnen ontaarden in een hoop spanning en geblaf en gebrommel. Ik krijg gewoon brandende ogen van ontroering. Wat een geweldig knappe hond!

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zaterdag 1 december 2007

Ronja als Hulk Hogan

Aan het eind van de middagwandeling komen we de Yorkie-puppy tegen die bij ons in de straat woont. Kari gaat even rustig snuffelen. Ronja duikt er achter bovenop als een soort Amerikaanse worstelaar. Het hondje piept zelfs even, al is hij niet echt heftig onder de indruk. Ik haal Ronja toch maar even weg en hou haar bij de halsband vast, zodat de York haar even rustig kan besnuffelen en zij zelf even tot rust kan komen. Daarna is ze een stuk rustiger met hem. Voor ze weer te druk wordt en daarmee te lomp, lopen we al gauw door. Ronja komt gelijk mee.

Ronja maakt niet zo vaak kleinere honden dan zijzelf mee. Ze maakt eerder mee dat zij zelf onder de voet gelopen wordt. Ze hoeft zich in het spel daardoor ook nooit in te houden. Ik vermoed dat ze daarom zo lomp was met die York.


Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 2 december 2007

Puberteit echt op gang

De afgelopen dagen zien we steeds meer tekenen. Extra opdringerig gedrag, doorgaan nadat is aangegeven dat ze moet stoppen, minder acute reacties op verzoekjes, niet reageren op commando's... Bij de andere honden nog net wat verder gaan dan ze eerder al deed. Beide weet ze soms het bloed onder de nagels vandaan te krijgen, waarna ze het - in mijn ogen soms misschien nog te subtiel - op haar brood krijgt.

Kortom, bij vlagen is Ronja ronduit vervelend. En op andere momenten doet ze het weer onverwacht goed en is ze ongelooflijk lief.

Allemaal aanwijzingen dat de hormoontjes bij Ronja door het lijf beginnen te gieren. Ze gaat bekijken welke regeltjes nou echt gelden en of ze er hier en daar niet wat rek in kan vinden of creëren. Ze gaat ontdekken waar de grenzen nu precies liggen. Onze grenzen, die van Joschka en Kari, en ik verwacht ook die van honden in de omgeving. Ze gaat kijken wat haar plekje in de roedel, in ons gezin en in de wereld nu is.

Wereld en grenzen aftasten

Dat gaat gepaard met uitproberen. Het is een proces dat bij veel, zo niet de meeste diersoorten voorkomt. Het hoort erbij en dient een doel. Alleen door uit te proberen, achterhaal je waar je nu ècht staat het leven.
Hoe intensief de puberteit is, kan wel per individu verschillen. Bij Kari heb ik er weinig van gemerkt. Bij Joschka des te meer. Bij Humphrey kan ik het me niet meer herinneren. Het is afwachten hoe sterk het bij Ronja zal rondrazen.

Volhouden

Het is over het algemeen een bij tijd en wijle frustrerende en irritante periode. Voor beide partijen.
Voor de eigenaar is het een kwestie van volhouden, de grenzen daar houden waar je ze zelf wilt hebben, de regeltjes handhaven, vooruitdenken en ervoor zorgen dat de hond het grootste, liefst enige voordeel vindt als ze doet wat jij vraagt. Als je dat een beetje redelijk lukt, heb je daarna een hond waarmee je kunt lezen en schrijven.

Ervan genieten

Je kunt natuurlijk op allerlei manieren reageren. Het is heel makkelijk om boos te worden en het gevoel te krijgen dat je hond het doet om jou te pesten.
Je kunt ook proberen te genieten van wat je hond allemaal uitprobeert. Het kan je namelijk veel vertellen over zijn of haar karakter en manier van denken. Volgens mij kom je er het beste door als je ook je gevoel voor humor laat spreken. Maar niet te hard: lach niet als de hond je bij de benen probeert te nemen, want dat is voor de meeste honden erg belonend!

Haha, nu maar kijken in hoeverre ik zelf naar deze wijze woorden zal weten te leven!!!
Op dit moment is het in ieder geval al erg wennen dat mijn pupje, dat meestal zo direct op mijn seintjes reageert, ze soms niet opmerkt of vindt dat wat ze nu doet even belangrijker is...

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 3 december 2007

Kwerkwekker

5.45 uur, gekwerk van Ronja. Na een paar weken verbetering, gaat het nu even iets minder. Gisterochtend en vanochtend begint ze weer voor de wekker te kwerken, en houdt het ook ietsje langer vol. Ik blijf gewoon het oude recept volgen. Dan gaat het vanzelf ook weer over.

Trainingsrondje

's Middags laat ik alle honden apart uit. Zo kan ik zowel met Ronja als met Kari weer eens lekker uitgebreid kan trainen.

Test: zit en blijf

Ik begin met het testen van de oefening zit en blijf voor Level 2 van de Training Levels. Ik vraag Ronja te zitten, geef een seintje voor wachten en doe 10 stappen weg. Ik draai me om. Ronja zit nog keurig, ruim 7 meter van me af. Geslaagd!

Rechts volgen

Dan ga ik wat rechts volgen met Ronja. Ze is me toch al te makkelijk afgeleid. Ik besluit er een funsessie van te maken. Ze loopt even mooi mee, ik klik en gooi het voertje weg en loop door. Zodra ze weer in positie is, klik en weggooien. Binnen de kortste keren loopt ze met glimmende oogjes en een gretig koppie mee. Mooi zo, nu stoppen! Een volgende keer begin ik misschien hetzelfde, maak ik het moeilijker, en eindig ik weer met zoiets.

Down

Dan oefen ik weer de down. De eerste keer ploft ze neer. Klik, lekkers laten vallen zodat ze overeind komt. En herhalen. Soms kijkt ze me toch ineens blanco aan. Of probeert ze staan. Jammer, ik loop een of twee passen door en vraag opnieuw. Een enkele keer kijkt ze ook de tweede keer blank. Jammer, ik loop weer door en vraag opnieuw. Na twee tellen aarzelen, gaat ze liggen. Klik/beloon! Tegen het einde van de sessie gaat Ronja op iedere down liggen. Dan stel ik de klik uit. Een keer komt ze na één tel weer overeind. De rest gaat prima. Na een paar herhalingen hou ik het voor gezien.

Staan

Het staan gaat steeds beter. Ze doet het nu uit zichzelf, maar alleen recht voor me en meestal ook links van me. Rechts van me snapt ze nog niet. Dan loopt ze naar het plekje voor me. OK, een flink aantal stappen vooruit, maar nog een heleboel om aan te werken.

Zitten

Als laatste vraag ik de zit. Na de down en het staan is ze dit echt even kwijt. Maar aan het eind van de sessie gaat ook die prima.
Het lijkt zo simpel, woordje en de hond doet het. Maar ik merk dat Ronja er soms toch moeite mee heeft en ik meen me hetzelfde van Kari te herinneren.

Paaltje

Lekker voor de lol oefenen we nog even het paaltje. Rechtsom heeft ze hierop al Level 2. Ik wil haar echter graag ook leren om linksom het paaltje te gaan. Hier zijn we nu al een paar sessies mee bezig. Vandaag begin ik afstand van het paaltje te nemen. Soms gaat ze dan tussen mij en het paaltje door om er rechtsom omheen te lopen. Maar de meeste keren doet ze het prima.

Negeren

Het negeren voor Level 1 heeft Ronja op haar slofjes gehaald. Ik oefen het momenteel zelden, zodat ik het commando even moet opfrissen. Maar als Ronja het weer weet, doet ze het zonder problemen. Ook als ik het lekkers van mijn hand naar een betonnen vlak breng dat voor haar precies op neushoogte is.

Na de training gaan Ronja en ik nog lekker wandelen.

Rondje Kari

Daarna is Kari aan de beurt. Hij is met trainen superfanatiek. Nagenoeg foutloos lopen we alle oefeningen van onze dans Fever na. Nog beloon ik met tussenpozen - dat moet ik echt nog verder afbouwen. Maar zo goed als vandaag is Kari toch niet vaak.

Raamprospets

Als wij na ons wandelrondje thuiskomen, hoor ik Joschka blaffen en zie ik... Ronja op de vensterbank????? Ik ga ongeveer een meter voor het raam staan en loop dan ineens naar voren alsof ik haar van de vensterbank wil duwen. Ronja kijkt even naar mijn houding en gezicht en besluit wijselijk zich terug te trekken. Als ik de woonkamerdeur open, vertel ik haar nog even in sterk bewoordingen dat ik dat nooit meer wil zien. Of het helpt? Als ik thuiskom met Joschka, staat ze er niet. Maar ik verbeeld me niet dat mijn aanpak veel langer effect heeft. Ik moet nog nadenken over een andere aanpak.

De rest van de middag ligt het drietal heel rustig en kalm op de computerkamer terwijl ik drie websites update.

Cursus: zondvloed

De hele dat is het aardig weer geweest, in ieder geval behoorlijk droog, soms zelfs een zonnetje. We lopen het trainingsterrein nog niet op, of de eerste druppels beginnen te vallen. En dat gaat alleen maar harder. Aan het einde van de les - ingekort tot hooguit 45 minuten - zijn we allemaal aardig nat. Ik ben nog behoorlijk goed gekleed met een regenbroek en een regenhoedje (prettiger dan een capuchon), maar ik heb ijskoude handen en de regen loopt me toch in de nek. Thuis zal mijn waxjas meer dan een dag nodig hebben om te drogen.

Konijnenkeutels

Ronja maakt het allemaal weinig uit - misschien dat de odeur van konijnenkeutels nog beter tot haar doordringt dan anders. Tussen het keutels vreten door doet ze haar oefeningen weer erg goed. Wandelen zonder trekken doe ik nu eens niet als volgen. Ronja loopt keurig mee aan een slap lijntje - met haar neus in het gras begraven, op zoek naar wat de konijnen hebben achtergelaten. Volgens de instructeur mag dit voor een puppy-examentje wandelen zonder trekken.

De zit doet ze op verzoek van de instructeur keurig, net als het begroeten, lopen door het hekje (even wil ze voor me uit, maar een klein handgebaar is genoeg om haar in te laten houden), spelen en loslaten en kin.

Gebit tonen

Bij de kin-oefening probeer ik het hele gebit tonen met Ronja te doen. En dat lukt. Ze heeft bij het tonen van de kiezen zo'n zachte, ontspannen lipjes. Mijn honden hebben hier altijd aan meegewerkt, maar deze mate van ontspanning heb ik bij hen nooit meegemaakt. Deze oefening is trouwens geen onderdeel van het examen volgende week.

Föhnen

Thuis na de les lijkt Ronja toch weer wat te snuffen. Paul vindt haar vacht nog wat vochtig, ondanks dat we haar hebben afgedroogd voor we naar huis reden. De zeem waarmee we dat deden, moest ik tussentijds twee keer uitwringen. Ze is dus behoorlijk nat geworden, tegen dit weer is zelfs een Spetsenvacht niet bestand, al is haar ondervacht nog wel droog. Toch besluiten we haar maar te föhnen. We hebben geen zin in nieuwe snotterpartijen. Ik ben benieuwd wat Ronja van het föhnen vindt. Zolang ik de blazer op standje laag hou en Paul zo nu en dan iets lekkers in haar mond stopt, vindt ze het gewapper en gefrunnik allemaal best.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 4 december 2007

7 maanden

Ronja is vandaag 7 maanden oud.

Stilte

Deze keer komt er geen enkel geluid van beneden als ik opsta. Ronja zal wel moe zijn van de cursus.

Te lang?

Voor het eerst kan Paul niet op en neer rijden in de pauze, zodat ik met het openbaar vervoer naar huis moet. Het scheelt, met wat snelle boodschapjes in het dorp, zo'n drie kwartier. Als ik de voordeur opendoe, barst het lawaai los in de woonkamer. Paul heeft het geduld nooit om dit uit te wachten, maar ik ben vastbesloten om het te proberen. Ik zet mijn boodschappen weg. Nog steeds een muur van geluid. Ik ga naar boven om me om te kleden. Er komen wat gaten in de muur. Uiteindelijk kan ik naar binnen.

Zodra ik binnenkom, ruik ik een poeplucht. Ik controleer de kleden en de vloer. Niets te zien. Ik laat Ronja uit haar bench. Ook niets te zien. Laat haar in de tuin even plassen en ga toch nog eens de bench controleren. Als ik haar kleed eruithaal, zie ik keutels liggen. Is het toch te lang geweest? Langzaamaan moet ze dit toch aankunnen?

Ronja en Kari

Bij het eerste beste grasveld dat we tegenkomen, moet Ronja poepen - blijkbaar is ze toch nog niet alles kwijt. Als ze klaar is, wil ik haar laten zitten samen met Kari, zodat ik kan opruimen. Maar Ronja reageert niet, ze staat alleen maar te draaien. Wat is dit nou? Dan stapt ze weer op het gras. Ineens dringt het tot met door: ze moet nog een keer poepen! Ja, dan ga je echt niet gewoon zitten.

Ik ruim de troep op en wil het weggoien in de prullenbak. Ik geef een wacht aan beide hondjes en... de prullenbak is toch wat verder weg dan ik dacht - zeker zo'n 15 meter. Maar ze blijven allebei keurig zitten, ook Ronja! Mocht ik getwijfeld hebben of de test gisteren echt geldig was, nu weet ik het zeker. Knappe griet!

De hondjes krijgen nog bijval van iemand die bij de flat staat te kleppen (wat een goed getrainde hondjes!). Ik durf niet te reageren - eerst moet ik, zonder dat ze overeind komen, terug om ze te belonen. Maar oh wat ben ik trots, op allebei trouwens.

Samen trainen

Naar aanleiding van een idee dat ik al had en net naar de clickerlijst gestuurd had, besluit ik de hondjes samen te trainen. Daarbij laat ik Kari één oefening doen en Ronja een andere. Dat is voor allebei wel heel moeilijk. Voor mijn gevoel heeft Ronja er minder moeite mee dan Kari. Maar dat kan ook liggen aan het feit dat ik Kari steeds eerst een opdracht geef en dan pas Ronja.

Een vast, ander trainen

Dan zet ik eerst Kari vast om met Ronja te trainen. Af en toe gooi ik Kari iets lekkers toe. Soms gooi ik net buiten bereik van de riem - tja, dan moet ik het toch even binnen bereik leggen. Ik moet echt zorgvuldiger mikken.

Ronja: staan

Met Ronja werk ik aan het staan en wachten. Eerst neem ik afstand, tot zo'n 3 meter toe. Dat is geen probleem voor Ronja. Dan blijf ik naast haar, maar probeer ik haar te betasten zonder dat zij één voet verzet, liefst zelfs zonder dat ze haar gewicht verplaatst.

Ik begin simpel met naast haar op mijn knieën gaan, klik/beloon. Dan met mijn hand tegen haar schouder. Langs haar zij strijken. Oei, dat is lastig. Dan vraag ik haar haar kin in mijn hand te leggen - dat kent ze en dat geeft haar steun. Ik doe hetzelfde. Ja, dit werkt goed. Dan breng ik mijn hand van haar schouders helemaal omlaag naar haar voetjes - oeps, verplaatsing. OK, weer hand op schouder. Hand van schouder naar poten brengen. Dit gaat goed. En opnieuw, nu nog iets verder omlaag. Geen probleem. Hetzelfde met haar achterpoten. Eerst bovenaan beginnen en met mijn hand iedere keer ietsje lager zakken. Geen verplaatsing. Dan betast ik haar schouder stevig - inmiddels met 2 handen, dus geen hand meer onder haar kin. Gaat goed. Druk op haar schoft. Geen probleem. Druk op haar achterhand. De eerste keer vindt ze het vreemd en kijkt me aan, waarbij haar achterhand wat wijkt. De tweede keer kijkt ze gewoon voor zich uit.

Als laatste werk ik weer heel kort aan wachten met beweging. Bij het weglopen doe ik of ik struikel. De eerste keer gaat Ronja zitten, waarschijnlijk om zich te helpen inhouden zodat ze niet overeind komt. De tweede keer blijft ze keurig staan.

Kari's beurt

Dan ga ik met Kari aan de gang. Gewoon even lekker volgen. Kari doet dat altijd met behoorlijk fanatisme, hijgend van enthousiasme. Ronja kan het niet uitstaan en blaft één keer snerpend. Gelukkig laat ze het daarbij, zodat ik haar even later flink kan belonen voor rustig wachten terwijl ik met Kari werk.

Balletjes

Met de wandeling werken weer aan het bij mij blijven terwijl Kari achter de bal aan rent. Ik heb de indruk dat Ronja het alternatief van koekjes verdienen allang prima vindt.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Woensdag 5 & donderdag 6 december 2007

Geen berichten.Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 29e levensweek.
En nu verder met haar 31e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto'sOverzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!