Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 7 maanden > 32 weken oud
Welkom

Ronja's dagboek - 32 weken oud (week 24 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende weekNaar boven Naar beneden Vrijdag 14 december 2007

Geen berichten.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zaterdag 15 december 2007Ronja brengt balletje terug - maar raakt even afgeleid

Blijkbaar is het erg interessant

Goed gekeken, waarna ze doorrent

Dorp: traininkje draai

's Middags gaan we naar het dorp. Ronja gaat mee. Terwijl ik wacht bij de drogist, waar Ronja niet naar binnen mag, maak ik rechtopstaand een cirkelvormige handbeweging. Ronja draait! Super. Dan maak ik mijn handbeweging tot een vingerbeweging – geen probleem, baas! De volgende keer zeg ik ‘draai', net voordat ik de vingerbeweging maak. Ronja draait weer keurig. Dit commando invoegen herhaal ik nog een aantal keer, waarbij ik steeds iets langer wat tot ik de vingerbeweging maak. Ronja doet het zo soepel, dat ik op een gegeven moment alleen maar “draai” zeg. En Ronja draait keurig!

Ik ga een paar meter verderop staan en begin weer met commando gevolgd door gebaar. Na een paar herhalingen geef ik weer alleen het commando. En Ronja draait weer keurig! Heerlijk superhondje!

Keurig gedrag

Voor de rest gedraagt Ronja zich weer voorbeeldig in de winkels en de lunchroom waar we even rustig wat gaan eten. Op mijn vraag gaat ze rustig zitten of liggen. Zo af en toe moet ik mijn verzoek herhalen, maar wat een heerlijk hondje om mee te nemen.

Training, samen en apart

Als we thuiskomen, ga ik met de twee Spetsen samen op stap. Ik train ze, samen of om beurten, hoewel niet al te lang. Ik merk dat mijn concentratievermogen een beetje op is. Dan is het niet eerlijk om van hen wel het volle pond te verwachten.

Het samen trainen gaat steeds soepeler samen, hoewel ze vandaag alle commando's door elkaar halen. Of ligt dan aan mijn gebrekkige concentratie? Los op een plek blijven terwijl ik met Ronja bezig ben, is ook voor Kari erg lastig. Maar hij heeft wel heel goed door dat zich erbuiten houden voor hem het meeste oplevert. Als ik met Kari train, zet ik Ronja vast. Daar schikt ze zich deze keer zonder één kefje van protest in.

Staan

Met Ronja en Kari samen werk ik aan het staan bij de stoeprand. Dit houdt in de dat hond achteruitstappend gaat staan, in plaats van naar voren stappend. Ronja kan dit, maar alleen gelokt. Kari is hier een meester in. Ik hoop dat ze van zijn voorbeeld leert. Die indruk heb ik niet tijdens de sessie, als ik het wat makkelijker maak door met een handgebaar naar haar toe te werken, zie ik ineens dat ze ook zelfstandig aanstalten maakt. In de loop van de sessie gaat ze ook een of twee keer echt zelfstandig staan, zonder over de stoeprand te stappen. Maar het is nog lang niet stabiel.

Kari: voor me uit

Met Kari alleen oefen ik nog een aantal keer het voor me uit lopen. Deze keer maak ik mijn startgebaar echt heel klein en... hij gooit zijn neus omhoog en loopt mooi steppend voor me uit! Hij lijkt sinds de vorige keer een enorme sprong voorwaarts te hebben gemaakt. Nu moet ik daar dus weer aan werken, maar dat komt een ander keertje.

Ronja: achteruit

Dan doe ik met Ronja nog even de achteruit. En dit begint op een achteruit te lijken. Nog steeds een of twee stapjes tegelijk, maar ze heeft nu de bedoeling echt een beetje door. Zozeer dat ik haar op een gegeven moment niet meer opduw, maar kijk of ze zelf stapjes neemt. Een beetje aarzelend, maar ze neemt ze! Kleine stapjes achteruit, maar in de training gaat Ronja gaat vooruit!

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 16 december 2007

Onaangename verrassing

's Ochtends vroeg stap ik de woonkamer binnen en word begroet door een onaangename lucht. Oh jee! Als ik in Ronja's bench kijk, zie ik eerst niets, maar als ik haar eruit laat (ze blijft keurig liggen), zie ik al een paar bruine pootafdrukken. Kreun!

Ik laat Ronja eerst even naar buiten. Na het plassen gaat ze snel weer zitten en het gepruttel geeft verdere aanwijzingen over wat er mis is.

Blijkbaar hebben we met het negeren van haar gekerp bij haar ook de boodschap overgebracht dat we hoe dan ook niet reageren – mede doordat ze nog lange tijd geregeld loos alarm gaf. Jammer. Ik weet eerlijk gezegd ook niet wat we daaraan kunnen doen. En ook terugkijkend, wat we daaraan hadden kunnen doen, behalve haar mee naar de slaapkamer nemen. Dat laatste ben ik in principe niet op tegen (ik vind het enorm gezellig), maar ik leer een hond graag eerst dat de wereld niet vergaat zonder mensen om zich heen. En eerlijk gezegd waren de nachten dat we met Ronja sliepen beneden in de woonkamer ook niet de meest complete.

Bij de andere honden is het in ieder geval wel gelukt om die boodschap over te brengen. Als zij 's nachts iets hebben, dan loeien ze de boel bij elkaar. En omdat ze verder ook nooit piepen (behalve Joschka tegenwoordig), weten we dan ook dat we dringend naar beneden moeten. Nou ja, misschien leert Ronja het ook nog eens. En misschien moeten we haar boven bij ons laten slapen...

Ochtendwandeling

Als we gaan wandelen, is het nog halfduister. Het heeft aardig gevroren, waardoor ik voor de wandeling kan kiezen voor paden die normaal door modderigheid moeilijker begaanbaar zijn. In het begin van de wandeling rent Ronja vrolijk met Kari mee. Maar ongeveer halverwege blijft ze toch wat bij hem achter. Ook na de wandeling is ze voor haar doen erg rustig. Ze eet wel prima. Maar blijkbaar voelt ze zich toch niet echt lekker. We hebben haar vol ontbijt gegeven, maar misschien moeten we vanaf vanmiddag maar kleine maaltjes gaan geven. Even kijken hoe ze zich in de loop van de dag voelt.

Andere honden extreem aantrekkelijk

De laatste tijd luistert Ronja niet of nauwelijks meer als ze andere honden ziet en los is: ze rent er alleen maar keihard op af. Dus tijdens de ochtendwandeling heb ik geregeld de hondjes bij me geroepen en uitgebreid beloond. Dit gedrag wil ik namelijk wel veel oefenen. Daarnaast moet ik er gewoon voor zorgen dat ik haar vast zet op plekken waar ze gevaar loopt als ze zo naar een hond toe vliegt.

Ook Kari heeft een periode gehad dat hij op alle honden afvloog. In zijn geval hoopte hij van iedere hond dat het een loopse teef was. Gelukkig luistert hij inmiddels weer behoorlijk goed, maar ook in zijn geval zet ik hem gewoon vast waar hij gevaar zou lopen als we een andere honden tegenkomen.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 17 december 2007

Succesvolle nacht

Vannacht heb ik bij de honden in de woonkamer geslapen. Ik vertrouwde het nog niet helemaal met Ronja's diarrhee, de laatste productie was nog erg zacht. Het was een aangename verrassing. Ik heb me geregeld omgedraaid (warm) en had mijn mobiele telefoon ingesteld als wekker. Laat dat ding nou toch nog op zomertijd staan, waardoor het een uur te vroeg afging. En Ronja heeft geen kik gegeven!

Staan

's Middags ga ik alleen met Ronja op pad om weer eens lekker te trainen. We beginnen met staan bij de stoeprand. Ronja heeft nu goed door dat ze op de stoeprand moet gaan staan zonder van de rand af te stappen. Haar methode is vaak een klein stapje opzij zetten om tot stand te komen, maar meerdere keren gaat Ronja keurig in één keer staan. Nu nog neem ik de zijwaartse stapjes mee met clickeren. Het is immers een flinke verbetering.

Draai

Dan werken aan de draai op commando. Ik begin rechtopstaand met een kleine handbeweging, dan een kleine vingerbeweging, waarna ik het commando weer invoeg. Het gaat lekker vlot. Wel wil ik de draai nog wat kleiner, sneller en met minder uitwijken van de achterhand. Ik denk dat ik een volgende keer met het aspect ‘snel' begin, dat ruimt de andere twee gelijk voor een deel mee op.

Weven

Dan gaan we over op het weven. Al gauw steekt Ronja vlotter in en gaat ook sneller onder mijn been door. Ik gooi de beloning zo neer dat Ronja helemaal tussen mijn benen uit loopt en een beetje om het tweede been heen krult, zodat ik snel en veilig mijn been kan verplaatsen voor de volgende stap. Aangezien Ronja het vlot oppakt, plak ik er al snel het commando ‘been' op. Al snel vraag ik weer meerdere weefjes voor één klik en beloon. Dit is pas de tweede keer dat we hieraan werken. Ronja vindt dit soort oefeningen duidelijk erg leuk om te doen.

Zitten

Aansluitend werk ik aan het zitten, met af en toe een down ertussendoor. Maar nu is het zitten weer weggezakt, dus laat ik het liggen maar snel achterwege. De verwarring is voor Ronja blijkbaar al genoeg. Na een paar succesvolle zitoefeningen hou ik het voor gezien. We hebben in vrij korte tijd veel gedaan. Nu gaan we lekker wandelen.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 18 december 2007

Gestage vorderingen met trainen

's Middags pak ik de Spetsjes weel individueel. Met Ronja train ik ongeveer hetzelfde als gisteren. Met alle oefeningen maakt ze weer aardige vorderingen: achteruit, staan aan de stoeprand, draai, weven. En de zit is er weer! Ze maakt er hooguit 2 foutjes mee. Nog niet perfect, wel een heftige verbetering.

Speurspelletjes

Tijdens de wandeling na het trainen doe ik met Ronja weer wat zoekspelletjes. Ik zet haar neer in een ‘wacht', waarna ik in het begin na zo'n 10 stappen, later meer, het speeltje verstop. Soms komt ze overeind, maar haar wacht-oefening wordt al met al toch stabieler.

De bodem is met bladeren bedekt en er zijn genoeg lage takken. De eerste keer leg ik het speeltje achtereen boompje. Maar ik zie dat Ronja al achter boompjes begint te zoeken. Slim meiske!

De volgende keer, met een iets grotere afstand, bedek ik het speeltje met wat bladeren. Ze vindt het weer lekker vlot. Ook met Kari heb ik vaak de indruk dat het bedekken met bladeren het speeltje makkelijker vindbaar maakt. Vermoedelijk geven de opgeraapte bladeren een sterke lucht af.

De derde keer leg ik het speeltje op een afgeknapt boomstammetje. Ronja gaat op zoek, maar zoekt echt op de grond. Dit is dan ook de eerste keer dat ik het speeltje hoger verstop. Ze zoekt een flinke tijd, komt mijn kant op, kijkt me heel even aan maar gaat dan uit zichzelf weer verder zoeken. Haar verstrooide blik zegt hooguit “nee, hier ruik ik hem ook niet”. Op een paar meter afstand van het speeltje steekt ze ineens haar neus omhoog. Ze wijkt weer verder af, maar ze is duidelijk op het idee gekomen om hoger te zoeken. Toch loopt ze nog minstens 2 keer het speeltje voorbij voor ze het uiteindelijk vindt. Ik ben gewoon razend trots.

Wat toont ze een doorzettingsvermogen, terwijl we nog helemaal niet zo lang bezig zijn met deze zoekspelletjes!

Kari razendsnel

Na Ronja is Kari aan de beurt voor een wandelrondje. En voor speurspelletjes. Ik maak het voor Kari nog wat moeilijker dan voor Ronja. En ik ben verbijsterd. Misschien omdat het vriest en de geur daardoor nog beter dan anders wordt vastgehouden. Maar Kari rent als een idioot zo snel, volgt vrij goed mijn spoor en vindt moeiteloos het speeltje. Wow, knap kereltje!

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Woensdag 19 & donderdag 20 december 2007

Geen berichten.


Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 31e levensweek.
En nu verder met haar 33e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto'sOverzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!