Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 8 maanden > 36 weken oud
Welkom

Ronja's dagboek - 36 weken oud (week 28 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende week

 

Naar boven Naar beneden Vrijdag 11 januari 2008

Geen berichten.


Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Zaterdag 12 januari 2008

Weer veel hondenspel: Sienna

's Middags gaan Paul en ik met beide Spetsjes op pad. Bij de ingang van de Balij zien we blonde Labrador Sienna en baasje al. Baasje gooit balletjes voor Sienna. Paul loopt voor me uit met Kari ernaartoe. Ik wil graag dat Ronja met een slappe lijn meeloopt. Aangezien zij Sienna erg leuk vindt, vraagt dat veel van Ronja's zelfbeheersing. En dus gaan we geregeld een paar stapjes terug of blijf ik staan tot Ronja de lijn weer slap maakt en weer bij mij terug is gekomen. Alleen ‘samen' met mij, bereikt Ronja haar doel. Het kost wat tijd, maar dan bereiken we Sienna ook.

Er komt tussendoor nog wat afleiding langs, in de vorm van andere honden of mensen die langslopen. Maar dan kan ik Ronja eindelijk loslaten, zodat ze met Sienna kan oprennen. Ronja heeft zich nu zo in het hoofd geprent dat ze bij mij moet blijven, dat ik een paar keer moet aandringen dat ze nu echt weg kan en mag. Als het tot Ronja doordringt, sjeest ze inderdaad gretig achter Sienna aan.

Gevaar ontweken

Als we verderlopen, komt Ronja redelijk vlot achter ons aan. Maar aan de overkant van de brug duikt ze bijna in het prikkeldraad omdat ze Sienna aan de overkant weer achter een bal aan ziet vliegen. Gelukkig kunnen we haar samen met een “nee!!!” daarvan weerhouden. Ik betwijfel of ze het prikkeldraad gezien heeft.

Doortje

Bij de vijver aangekomen, komen we een erg smerig Doortje tegen. Het is een bijna witte golden. Ze is nu zwart gevlekt en verspreidt een doordringende mestlucht. Ronja kan het niets schelen. Ze rent en rent, waarbij ze handig gebruik maakt van het bankje. Zij kan eronderdoor. Doortje niet. Toch inkasseert ze een beuk van Doortjes voorpoten op haar oog en op haar ribben. Ze is inmiddels wat steviger, maar toch zien we dit liever niet. Ronja deert het blijkbaar niet. Haar tegenhouden als ze los is en een hond heeft gezien, is momenteel nog steeds bijna onmogelijk.

Handige Spetsjes

Als Ronja en Doortje een klein beetje rustiger zijn, vraag ik de Spetsen plaats te nemen op het zitbankje. Dat doen ze gretig. Het meisje dat met Doortje wandelt, is verbaasd over het gemak waarmee Ronja op het vrij hoge bankje springt. Doortje komt zich er natuurlijk ook mee bemoeien. Gezien haar onzekerheid op het bankje, lijkt het ons allemaal beter als zij maar liever met haar 4 voetjes op de grond blijft.

Erg moeilijk voor Doortje, want Ronja daagt haar toch wel een klein tikkeltje uit nu ze op dezelfde hoogte staat. Maar Doortjes baasje weet haar al gauw verder mee te nemen, nadat ze haar eerst in de vijver heeft proberen te laten schoonspoelen. De mest is echter erg hardnekkig. Daar zal wel een wasbeurt voor nodig zijn.

Al met al hebben beide Spetsen weer een lekkere wandeling gehad en heeft Ronja er weer flink wat energie uit kunnen sprinten.


Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 13 januari 2008

Gewicht

Vanochtend besluit ik eens met Ronja op de weegschaal te gaan staan. En dan zonder haar. Verschil, ergens tussen 9 en 9,5 kg. Ik schat 9,3 of 9,4 kg.

Volgen: commando's

's Middags ga ik met Ronja alleen wandelen, zodat ik weer lekker met haar kan trainen.

Ik begin met volgen. Ronja gooit er zoveel energie in, dat ik er gelijk het commando aan koppel. Met alle verschillende soorten ‘met me meelopen' die Ronja moet kennen, zijn commando's wel handig en hier heb ik tot nu toe weinig aan gedaan. Voor links volgen gebruik ik ‘volg', voor rechts ‘heel'. Dan is er nog het ergens naast me meelopen tijdens het uitlaten. Daar zit geen commando op, dat is wat mij betreft de standaardsituatie. Ik vind wel dat ik een commando moet gaan bedenken voor ‘voor me uit mogen lopen aan een slappe lijn', voor als ze een keer vast moeten op plekken waar ze in principe ook los zouden kunnen lopen. En dan volgt binnenkort nog het showlopen, waarbij Ronja in vlot tempo recht vooruit kijkend moet draven. Daar gebruikte ik bij Kari het commando ‘show' voor.

Zitten

Vervolgens werken we aan de zit, omdat ik merk dat Ronja consequent gaat liggen als ik het zitten vraag als ik op mijn hurken zit. Dus start ik weer staand. Dan begrijpt ze het commando wel weer goed. Daarna zak ik steeds iets verder door mijn knieën. Als ze een keer aarzelt of een fout maakt, hou ik een paar keer dezelfde hoogte aan. Als het een of twee keer goed gaat, zak ik weer een beetje verder door. Op een gegeven moment draai ik me om. Dan merk ik dat rechts zitten toch weer heel anders is voor Ronja dan links zitten. Dus begin ik daar ook weer rechtopstaand. Aan het eind van de sessie merk ik dat het hurken: aardig wat vraagt van mijn bovenbenen en bilspieren.

Afkoelpauze

Dan vraag ik eens een down tussendoor. Ik krijg een zit. OK, dan werken we daaraan. Maar dan merk ik dat Ronja na iedere beloning de horizon afscant, in de hoop dat er een hond aankomt. Ik betrap mezelf erop dat ik er moeite voor doe om haar aandacht vast te houden. Ik raak een beetje geïrriteerd. Dus ik zet haar maar even vast en loop weg. Dan kan ik afkoelen en nadenken, en ook voor Ronja kan hier een booschap vanuit gaan. En inderdaad. Als we weer beginnen, verlaag ik mijn criteria en Ronja is er beter bij. De pauze heeft geholpen, voor ons allebei. Aan het einde van de sessie maakt Ronja aanzienlijk minder fouten dan aan het begint. Mooi, daar was het ook om te doen.

Met wat korte herhalingen van het achteruit, draai, twist en het weven sluit ik de sessie af en gaan we naar de Balij.

Kari

In de Balijk komt net Paul aanlopen met Kari. Hij blijft op een afstand staan. Ronja wil het liefst naar Kari toe spurten, maar dit is een te mooie situatie om te laten gaan. Ik vraag haar aandacht en met een enkele herhaling van mijn verzoek krijg ik die ook heel aardig. Kari vindt het ook best moeilijk en spurt ineens onze kant op. Mijn aandacht hou ik echter volledig bij Ronja, zodat Kari al snel inziet dat hij er bij Paul meer aandacht en lekkers te halen valt dan bij mij. Uiteindelijk komen we bij Paul aan. Als Ronja even rustig zit, koppel ik haar los en geef ik haar vrij.

Het rondje verloopt rustig, we komen geen honden tegen. Op weg terug naar huis zien we iemand met de hond aan de riem aan komen lopen. We lijnen onze honden ook maar aan. Daarachter loopt nog een aantal mensen met iets aan de riem dat eerst een Golden Retriever lijkt. Maar op een gegeven moment herken ik er een schaap in!

Schapen

Blijkbaar is er een hond in de wei gerend en heeft hij dit schaap de sloot in gejaagd. Het dier is aan de overkant eruit gezeuld door omstanders en wordt nu teruggebracht. Twee mannen tillen het schaap over het hek, Paul vangt het aan de andere kant op. Het arme dier is doorweekt – later blijkt dat de boer hem toch maar op stal laat overnachten. Een tweede schaap is een andere sloot overgegaan en langs de drukke weg tussen Nootdorp en Pijnacker er weer uit gevist. Die is inmiddels langs een andere route weer teruggebracht. Verdorie, waarom houden mensen hun hond dan niet aan de riem als ze er geen controle over hebben? Hopelijk hebben ze er iets van geleerd. Dit hebben die schapen niet verdiend.

Training: staan

's Avonds doen we nog een trainingssessie om aan het staan te werken. De trimtafel die ik geleend had, heb ik weer ingeleverd, dus ik werk gewoon op de grond. Ik zet een spiegel neer, zodat ik Ronja van twee kanten kan bekijken. Tenminste, als ze niet te ver van me vandaan danst en zo dicht op de spiegel komt dat ik haar spiegelbeeld niet meer kan zien.

Eerst werk in aan het staan zelf. Haar achterpoten zet Ronja nu vrij consequent ongeveer naast elkaar. Nu werk ik eraan dat ze met haar voorpoten een stapje naar voren zet, zodat ze vierkant gaat staan.

Dichterbij staan

Na wat aan het staan zelf te hebben gewerkt, ga ik even over tot ‘dichterbij mij staan'. Zodra ze ook maar een beetje dichterbij mij komt te staan, klik ik. Binnen een tiental kliks staat ze al een stuk dichterbij. Nu skittelt ze alleen weer opzij op het moment dat ik haar met haar voorpoten een stapje erbij wil laten zetten. Dit blijft een lastig euvel als ik haar van rechts naar links voor me laat staan.

Ik besluit haar andersom te laten staan. Hier was een gewoonte in geslopen om één achterpoot ver voor de andere neer te zetten. In het begin van het aanleren van het staan, was dat niet erg.

Andersom staan

En nu blijkbaar ook niet meer: omdat ik zoveel van rechts naar links heb geoefend, lijkt die gewoonte er van links naar rechts aardig uit te zijn. Zo af en toe krijg je een kadootje bij training. Na zo'n 5 kliks is het mooi geweest.

Skateboard

Ik pak het skateboard erbij en klik Ronja daar zo'n 10 tot 15 kliks mee. Kari heeft het er in eerste instantie moeilijk mee – hij is gek op bewegende ondergronden – maar wat beloningen voor op de plek blijven liggen, werken erg goed. Tijdens de sessie ben ik vooral bezig met het lokken van Ronja op het skateboard. Volgende keer ga ik shapen. Wieltjes blokkeren en Ronja lekker laten experimenteren tot ze er met 2, 3 en ten slotte 4 voetjes op staat.

Ronja trainen dat ik Kari train

Dan draai ik het om. Ronja op het kussen en Kari op het skateboard. Maar dit is voor Ronja gewoon te moeilijk. Op een gegeven moment blijft ze soms na de klik en het voeren van Kari liggen, maar meestal niet. Dan bedenk ik dat ik haar wel naar het kussen heb leren gaan, maar eigenlijk niet aan het volhouden van op het kussen liggen heb gewerkt. Hoezo heb ik dit de vorige keer niet bedacht? Hoofd-tegen-de-muur-beuk-moment.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 14 januari 2008

Middagtraining: volgen links

's Middags train ik weer met Ronja. Ik begin met volgen links. Dat gaat prima! Zonder moeite komen we op zo'n 25 stappen.

Staan en blijf

Dan gaan we over op het staan en blijf. Hier doet Ronja voordat ze echt overgaat op blijven soms een stapje extra. OK, weer iets om aan te sleutelen.

Showlopen

Dan maak ik eens een beginnetje met het showlopen. Ronja kijkt mij steeds aan, maar als ik een gebaar maak alsof ik een brokje vooruit gooi, kijkt ze rechtuit. Dat kan ik mooi klikken, waarna ik alsnog het brokje gooi. Soms moet ik het gebaar een aantal keer herhalen voor Ronja vooruit kijkt. Maar tegen het einde van de sessie heb ik al wel een aantal keer kunnen klikken voor wat langer vooruit kijken.

Zit en down

Aansluitend kijk ik of Ronja het lesje van gisteren over het zitten terwijl ik op mijn hurken zit nog weet. Ja hoor, feilloos. En de paar downs die ik daarna vraag, doet ze ook keurig. Dat is in ieder geval mooi blijven hangen bij haar.

Plat

De plat moet ik weer eens opnieuw shapen – deze oefening is nooit heel sterk geweest en hij begint nu erg te verwateren.

Achteruit

De achteruit doet Ronja direct de eerste keer op commando. Ze doet het nog een beetje voorzichtig, maar ik klik deze oefening ook maar een paar keer. Ik wil hem ook graag thuis nog een paar keer oefenen met de kratjes. Dan krijg ik veel vaker een snelle, zelfverzekerde actie, en dat is wat ik graag zie met deze oefening.

Andere dogdance-oefeningen

Als laatste werken we nog een paar dogdance-oefeningetjes af. De twist en de draai moeten wat krapper en vlotter worden.

Wandeling: niemand tegengekomen

Tijdens het rondje Balij komen we tot Ronja's grote teleurstelling helemaal niemand tegen.

Cursus: wandelen zonder trekken

's Avonds hebben we weer cursus. Aan het begin en het einde van de les moeten we door het poortje en vervolgens aan een slappe lijn de hond meenemen naar de plek waar we als groep gaan staan. Als we weggaan, dringt de instructrice erop aan om de hele weg tot de auto het wandelen zonder trekken vol te houden. Een prachtige manier om de cursisten ervan te doordringen dat dit gedrag ‘default', oftewel standaardgedrag, moet zijn.

Oogcontact

Een van de eerstvolgende oefeningen waaraan we werken is het oogcontact. Eerst stilstaand, dan moeten we op en neer wiebelen op onze benen, waarbij de hond oogcontact moet blijven houden. Grappig om die meewiegende hondenkoppies te zien.

Aandacht rondom andere honden

Dan herhalen we het inlopen op de instructrice vanuit de cirkel. De eerste keer duikt Ronja op een andere hond af. Tegelijkertijd loopt de hond van een andere cursiste achter mij om, zodat ik bijna over riem en hond val. De tweede keer gaat het goed. Maar de rechtsomkeert waag ik vandaag maar niet. Daarvoor is zowel Ronja als de groep mij een beetje te chaotisch.

Controle over speeltje

Bij het spelen moeten we deze keer na het commando “los” het speeltje twee keer recht voor de neus van de hond in de andere hand nemen. Dit om de hond respect voor het speeltje bij te brengen. Pas na het teken van de baas, mag de hond het speeltje weer pakken.

Ik leer dit zelf meer aan door het loslaten en later het nog-niet-pakken heel belonend te maken. Alleen door het speeltje met rust te laten, zal het spelletje weer beginnen of valt er lekkers te verdienen.

 

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 15 t/m donderdag 17 januari 2008

Geen berichten.Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 35e levensweek.
En nu verder met haar 37e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto'sOverzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!