Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 8 maanden > 37 weken oud
Welkom

Ronja's dagboek - 37 weken oud (week 29 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende weekNaar boven Naar beneden Vrijdag 18 januari 2008

Herfstweer

's Middag laat ik de Spetsen samen uit. Het hoost en ik heb weinig tijd, anders had ik ze liever apart uitgelaten en weer eens getraind.

American Bulldog

Onderweg komen we een American Bulldog-teefje tegen. Niet altijd even handig, maar ze is niet zo extreem druk en daarmee heel wat minder lomp als de hond die ik ‘het bulldozertje' heb gedoopt, een kruising American Stafford. Ronja loopt los, dus spurt ze erheen. Kari blijft bij mij, waarvoor ik hem rijkelijk beloon. Op een gegeven moment moet hij even blaffen en loopt hij er toch een paar meter naartoe, maar komt op mijn roepen ook weer gauw terug en kalmeert snel. Het duurt niet lang of Ronja komt ook weer terug. Met de nodige beloning houdt ze haar aandacht bij mij terwijl de hond doorloopt. Lang niet slecht.

Minder extreem oversociaal

Het lijkt alsof Ronja iets minder extreem reageert met andere honden. Maar het ligt ook aan de hond. Zo is ze nog steeds helemaal gek op Luna de Malamute en Toby de York. Die vinden haar ook super. Luna sleurt haar vrouwtje naar Ronja toe of onderneemt daar verwoede pogingen toe. Toby ook, maar met nog geen 5 kg heeft hij geen enkele kans op succes.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Zaterdag 19 januari 2008

Doortje zit Ronja achterna,
Ronja daagt tussendoor extra uit

Ronja's middagtraining

's Middags ga ik weer eens apart met de Spetsen lopen, zodat ik ook wat met allebei kan trainen. Het regent niet zo hard als gisteren, maar het miezert wel flink.

Zit en blijf

De training begin ik met één zit en blijf, direct op zo'n 10 meter en in blijf daar 20 tellen staan. En Ronja doet het in één keer goed. Het zitten en wachten gebruik ik ook geregeld, op korte afstand bijvoorbeeld als ik poep opruim. Iets verder weg loop ik als er een prullenbak redelijk in de buurt staat. Al durf ik nu minder dan een maand of wat geleden, gezien Ronja's fixatie op andere honden.

Zen

Vervolgens test ik de zen-oefening van Training Level 2: lekkers 10 tellen in de open hand recht voor Ronja's neus, en direct aansluitend 5 tellen op neushoogte op een betonnen paaltje. In de Levels staat voor dit laatste een tafel of stoel, maar dit lijkt mij een stuk moeilijker. Geslaagd dus!

Links volgen

Dan gaan we het volgen links wat oefenen. Het gaat niet feilloos, maar toch lekker. Onder meer werken we aan de rechts- en de linksomkeert.

Staan en blijf

Met de staan en blijf moet het een paar keer volgen voor het eindelijk tot me doordringt dat ik het Ronja blijkbaar te moeilijk maak. Ik ga een heel eind terug in mijn eisen. Het lukt om een aantal goeie herhalingen te krijgen.

Dan begint Ronja weer wat meer om zich heen te kijken. Tijd om na een makkelijk verdiende klik te kappen, de concentratie raakt op.

Beheerst gedrag met Shih-Tzu

Als we naar het park lopen, komen we de zwartwitte Shih-Tzu-reu tegen. Dit is een kalm hondje. En het lukt Ronja prima om aan een slappe lijn bij hem te komen. Super! De reu draait een tikje gelaten zijn hoofd opzij om Ronja's onderdanige, maar wat opdringere neus in zijn gezicht te ontwijken.

Weer kalm gedrag met Stabij

Later in de Balij komen we een Stabij-reutje tegen. Ronja heeft hem lang en breed gezien, maar komt – weliswaar na enige aarzeling – als ik haar roep. Het lukt me ook om haar een paar te belonen en haar pas na mijn seintje naar de Stabij toe te laten gaan. Ook dit is weer een rustige hond, ondanks dat hij pas een jaar is. Ronja doet heel hard haar best om hem uit te dagen tot spelen, rent rondjes om hem heen en gaat afwachtend voor hem in het gras liggen. De reu lijkt het allemaal wel leuk te vinden, maar ze weet hem niet uit zijn tent te lokken. Misschien omdat hij ook erg veel belangstelling heeft voor mijn voerbuideltje. Hij krijgt er niets uit. Maar ik moet wel opletten dat hij niet tegen mij opspringt. Als ik Ronja uitnodig met mij mee verder te lopen, doet ze dat direct.

Ze lijkt ineens wat selectiever met andere honden en spurt niet meer naar ALLES toe wat ze ziet. Van mij mag dit doorzetten.

Trainen met Kari

Als ik met Kari op pad ga, miezert het nog steeds flink. Met hem oefen ik een beetje het volgen – dat gaat in een miezer nog net, als het echt regent doe ik dit zelden of niet. Omhoogkijkend met mij meelopen wordt vast niet leuker als er steeds druppels in de ogen en oren vallen. Als ik het vraag, doet hij het wel, maar je ziet zijn enthousiasme gewoon achteruit gaan.

Op afstand om elkaar heen draaien

Sleutelen aan moeilijke oefening

Na het volgen herhalen we een paar oefeningen uit onze dans. Dan besluit ik een moeilijkere oefening aan te pakken, in een wijde cirkel om elkaar heen draaien. Daarbij legt Kari de afstand zo'n beetje dwars en – voor Kari extra moeilijk –rustig af. Vorige keer heb ik dit langs de stoeprand geoefend. Kari gaat dwars, ik stap opzij de andere kant op. Kari had op een gegeven moment een punt waar hij ineens met me mee ging bewegen in plaats van de andere kant op. Het is ook erg moeilijk. Eerst heb ik hem geklikt als hij bijna bij het punt was, waar hij altijd de fout in ging. Dan als hij er een fractie overheen was. Dan als hij na een aarzeling toch dwars dooring. En al gauw ging hij toch echt een metertje verder weg dan eerst. Maar we zijn erdoorheen gekomen.

Resultaat beklijft

Dat was vorige keer. Nu begin ik weer met de cirkeloefening. Dit gaat goed, Kari lijkt makkelijker verder weg te blijven. Dan vraag ik hem in die beweging een draai. Oei, dat is weer heel lastig. Na een paar herhalingen – van mijn verzoek en van zijn niet-uitvoeren (domme baas) ga ik weer langs de stoeprand oefenen. Eerst herhalen we alleen dwars. Kari toont ook nu dat hij de verbeteringen van de vorig sessie heeft meegenomen. En hij gaat weer een stuk verder dan de meter winst die we toen behaald hebben. Dan hoeft hij niet zo ver te gaan, maar vraag ik wel de draai. Hij stuntelt wat, maar ineens heeft hij hem weer. Het blijft blijkbaar moeilijk.

Moeilijk: Giggs!

Na de training gaan we wandelen in de Balij. Bij het ingaan en het uitgaan gooi ik op het hondenveld balletjes voor Kari. Na onze wandeling verstijft Kari daarbij ineens. Hij ziet Giggs aankomen, zijn vijand de Witter Herder. Ik loop zo'n 5 meter het grasveld op. Ik klik zodra Kari naar Giggs kijkt. Na twee kliks hiervoor, kijkt Kari eerst naar Giggs en dan direct naar mij. Mooi! Dit herhaalt hij een aantal keer. Prima! En dan klik ik hem pas na 2 (snelle) tellen, dan 3 tellen weer naar mij kijken. Giggs gromt, en Kari blijft toch helemaal met zijn aandacht bij mij. Goed gedaan!

Minder fel?

Een aantal weken lang is Kari een stuk feller geweest, ongeveer sinds de felle vorst voor de Kerst. Ik heb de indruk dat hij nu weer een beetje kalmeert. Is dat omdat ik hem en Ronja als het even kan één keer per dag apart uitlaat? Ik weet het niet, maar de verandering is wel ongeveer gelijktijdig gekomen. Het leuke is dat die ook te merken is als ik hem en Ronja samen uitlaat.


Is er iets baas?


Niet? Dan kan ik lekker wegdommelen...


Hee, hoor ik toch wat!?!

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 20 januari 2008

Kari dramt door

's Ochtends beginnen we met een langere wandeling. Behalve Paul met Joschka, die de ronde andersom loopt, komen we een Hollandse Herder-teef tegen. Op mijn roepen komt Ronja keurig terug. Prachtig, feest, voeren, minstens 5 voertjes na elkaar! Daarna zet ik haar voor de zekerheid toch maar even vast. Kari echter is lekker doorgerend :-( ! Als Ronja haar voertjes op heeft, komt Kari net weer teruggerend. Ik blijk te optimistisch als ik hem niet direct ook vastzet: hij rent weer terug naar de hond, die erg terughoudend is en niet zo blij is met zijn bemoeienis. Ze stapt wat opzij en loopt door. Als Kari weer terugkomt, zet ik hem een tijd vast. Ronja, die in de tussentijd nog meer voertjes heeft geïncasseerd, laat ik los. Zij heeft zich keurig gedragen!

Levels-testjes: geslaagd voor hierkomen

's Middags ga ik weer eens met Ronja trainen. Na een zit-blijf op zo'n 15 meter, roep ik haar bij me. Ze komt keurig bij me. Mooi, geslaagd voor Level 2 hierkomen! Dit houdt niet in dat ze het onder alle omstandigheden feilloos doet, maar afleidingen zijn op dit Level nog geen onderdeel van deze oefening.

Dan probeer ik het staan vanuit zit, zuiver op commando. De eerste keer doet Ronja het keurig. Ik denk al dat ik ook deze oefening van het L2-lijstje kan strepen. Maar als ik het nog een keer vraag, gaat ze staan en direct weer zitten. Als ik hieraan verder werk, lijkt het commando ‘staan' een beetje verwakt. Officieel zou ik misschien geslaagd zijn, maar ik vind dit niet goed genoeg. Nog aan verder werken dus.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 21 januari 2008

Wat trainen en geen les

's Middags oefenen we het volgen en lopen we Ronja's oefeningen na.

's Avonds staan we op het punt om naar de cursus te gaan, als de telefoon gaat. Er is een stroomstoring, dus de les gaat niet door. Ik baal wel een beetje, maar geniet ook van een extra avondje niets doen.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 22 januari 2008

Ringwerk

's Middags concentreer ik me met de training op het showlopen en het staan. 's Avonds hebben we de eerste ringtraining. Tevoren was ik bang dat Ronja alleen maar met de andere honden bezig zou zijn. Dat valt erg mee. Ze vindt ze erg leuk en trekt heus wel af en toe naar ze toe, maar kan zich ook tijdenlang heel goed op mij en de oefeningen concentreren. Er zijn uiteraard verbeterpuntjes, die vooral te maken hebben met het leren volhouden van de oefeningen. Dit geldt voor het staan, het showlopen en het betasten. Ieder van deze oefeningen houdt ze eventjes vol, maar dan valt het gedrag uit elkaar. Allicht, ze is nog jong en juist het volhouden van iets is (nog) niet haar sterkste punt.

De instructrice geeft aan dat ze de groep in tweeën splitst en dat wij een half uurtje later mogen komen. Dat scheelt!

Wisselperikelen

Het uur erna geef ik les, en daarna train ik met Kari. Om niet beide honden 2 uur in de bench te laten, komt Paul Ronja aan het einde van de ringtraining halen en Kari brengen. Paul blijft nog heel even terwijl ik Kari in de bench in de instructeurskamer wil stoppen. Alleen ben ik de sleutels van mijn locker vergeten waar Kari's matje in ligt, evenals de doek die ik voor zijn bench hang omdat hij dan rustiger is. Als ik weer terugloop met Kari, begint Ronja ineens aan de lijn te sleuren en te krijsen: zij wil mee! Paul laat zich meeslepen. Het helpt wel: Ronja is stil. Wat ze ervan leert? Ik doe Kari in de bench. Hij is ook wat opgefokt door Ronja's gedrag en blaft even als ik de deur dichtdoe. Ik zeg kalm mijn ritueelwoordjes: “tot strakkies” en vertrek, terwijl ik de deur achter me dichtdoe.

Jodelprotest

Later hoor ik van Paul dat Ronja de hele weg naar de auto tegenstribbelde en de auto niet in wilde springen. In de auto heeft ze keihard als een husky gehuild en gejodeld.

Hmmmm... Eens kijken wat we volgende week kunnen veranderen om te voorkomen dat dit weer zo gaat, dit is in ieder geval niet echt geslaagd.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Woensdag 23 januari 2008

Middagje in de gang

Vanmiddag moet Paul naar kantoor. Helaas kan ik geen vrij nemen. Paul laat Ronja in de gang achter. Hij dekt de matglazen ruiten in de voordeur met theedoeken af, want Ronja wil nog wel eens naar voorbijgaande schimmen blaffen. Hier in de gang heeft ze feitelijk toegang tot het hele huis, maar we hebben de indruk dat ze vooral beneden zal blijven. In de keuken leggen we daarom voor haar een kussen neer, uit zicht van de voordeur, zodat ze daar comfortabel kan liggen.
Als we ‘s avonds thuiskomen, lijkt Ronja het goed te hebben doorstaan. Ze is wat minder hyper dan wanneer ze in de bench heeft gezeten.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Donderdag 24 januari 2008

Weer alleen

's Morgens heeft Ronja een tegenvaller. Paul moet weer naar kantoor, dus Ronja gaat weer in de bench. Het gaat allemaal prima, al is Ronja 's middags weer extreem blij als Paul thuiskomt.

Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 36e levensweek.
En nu verder met haar 38e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto'sOverzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!