Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 8 maanden > 38 weken oud
Welkom

Ronja's dagboek - 38 weken oud (week 30 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende week

 

Naar boven Naar beneden Vrijdag 25 januari 2008

Ronja onuitstaanbaar

Ronja was de afgelopen dagen volgens Paul onuitstaanbaar. Misschien omdat ze te weinig heeft kunnen trainen of omdat ze vaker dan anders alleen moest zijn. In ieder geval zat ze om beurten Kari en Joschka te klieren, en bij Paul maar bleef ze aandringen op spelen terwijl hij aan het werk was. Nu heb ik het gevoel dat Paul daar ook af en toe aan toegaf...

Showtraining en wat dogdance-oefeningen

In ieder geval een reden extra om vandaag weer eens lekker te trainen. Onderweg naar ons trainingsplekje oefen ik weer het showlopen: in lekker draftempo doorlopen, met de neus recht naar voren en als het even kan ook de oren spitsend.

Staan

Op onze trainingsplek oefening ik eerst het staan en blijven. Dit doe ik niet al te lang, omdat Ronja er niet veel geduld mee lijkt te hebben. Aangezien ze deze oefening een beetje leuk moet blijven vinden om hem goed uit te voeren (maar voor welke oefening geldt dat niet?), dram ik er beslist niet op door.

Down met rare bewegingen

Dan oefening ik de down. Ik probeer een beetje ‘rare' bewegingen te maken terwijl ik het commando geef. Been optillen levert geen probleem op. Dan draai ik een pirouetje terwijl ik het commando geef. Ronja's koppie geeft iets weer van “Huh? Zei je wat?“ Dan maak ik dat even veel makkelijker voor haar. Ik draai een kwart rondje. Nope, nog te moeilijk. Dan blijf ik met mijn voeten geplant staan, terwijl ik alleen rustig met mijn bovenlijf een beetje draai. Dit begrijpt ze weer en ze ploft vrolijk neer. Aan het einde van de sessie, hooguit zo'n 15 tot 20 kliks, gaat ze ook liggen terwijl ik de pirouette draai. Na mijn draai ben ik gewoon verbaasd dat ze inmiddels ligt. Wat een kanjertje is het toch! Ik beloon door een paar keer brokjes op en neer te gooien, zodat ze er heerlijk achteraan kan jagen voordat ze ze naar binnen werkt.

Blijf

Daarna probeer ik een blijf, liggend, van 30 seconden op 10 meter. Geen probleem baas.

Twist en draai

De volgende oefening is twist (draai rechtsom om de eigen as) tijdens het lopen. Ik ben verbijsterd als ze het in één keer op commando doet. De afgelopen keer moest ik zelfs weer even terug naar lokken om een twist van mij wegdraaiend te krijgen, al deed ze het aan het einde van de sessie keurig. Blijkbaar is dat helemaal blijven hangen bij haar.

Dan ga ik over op de draai (linksom om de eigen as) tijdens het lopen. Hier moet ik Ronja toch weer even een paar keer helpen door met mijn lege hand te lokken. Maar een paar kliks later doet ze hem net zo vlot als de twist.

Weven en achteruit

Nog even oefenen we kort het weven en de achteruit. Bij de achteruit heeft ze even een hapering op 3 stappen. Ik ‘duw' haar erdoorheen door rustig op haar in te lopen. Ze reageert gretig genoeg, ik zie geen lichaamstaal die aanduidt dat ze onder de indruk is.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Zaterdag 26 januari 2008

Simultaan bewegen

's Morgens wandel ik met beide Spetsen samen. Tot vooral Ronja's verdriet komen we niemand tegen, behalve Paul en Joschka, die hetzelfde stukje bos zijn ingedoken. Dit is toch al heel leuk: beide Spetsen rennen enthousiast op ze af. Laat er nou toch een sloot tussen zitten! Ze hebben allebei geen neigingen tot zwemmen en de sloot is te breed om te springen. Tegelijktertijd draaien ze zich om naar mij. Zo schattig, twee van die rasgenoten die zo simultaan bewegen. En dat gebeurt vaak. Paul loopt met Josch even terug, zodat ze elkaar allemaal even kunnen begroeten. Ze hebben elkaar sinds de start van de wandeling natuurlijk ook al zooooo lang niet gezien!

Staan op bankje

's Middags gaan Paul en ik met de Spetsen samen op pad. We nemen nu eens in de paar weken foto's van Ronja terwijl ze op een specifiekbankje staat. Dat lijkt ons een goeie manier om haar ontwikkeling te volgen.

Wat me wel opvalt is dat Ronja op bankjes en op tafel haar achterpoten meer onder zich houdt. Ze voelt zich daar blijkbaar toch minder veilig dan op de grond, waar ze haar achterpoten meer naar achteren durft te zetten.

Kari misdraagt zich

Als we doorlopen komen we een drietal wandelaars tegen met een Border Collie. Ronja rent ernaartoe – het is toch wel erg spannend. Daardoor krijgt Kari het ook moeilijk – ondanks mijn verzoek bij mij te blijven, sprint hij er toch blaffend naartoe. Vervolgens komt hij weer terug, maar vervolgens spurt hij toch weer naar de BC. Kari doet niets, maar de andere hond is geïntimideerd door het geblaf.

Toevallig lees ik net het stukje van afgelopen zondag terug over de ontmoeting met de Hollandse Herder. Daardoor bedenk ik dat ik meneer maar weer vaker moet aanlijnen. Dit soortgedrag moet hij vooral niet teveel oefening in krijgen,en aan de riem kan ik het niet alleen voorkomen, maar hem ook veel makkelijker belonen voor goed gedrag zoals meelopen aan een slappe riem en aandacht voor mij.

Gewicht

Ronja vandaag precies 10 kg (op personenweegschaal gewogen). Afgelopen week vond ik haar wat te stevig geworden. Sinds maandag dus iets spaarzamer eten gegeven, zo'n 25 tot 50 gram per dag van haar eten afgehaald.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 27 januari 2008

Maartse hazen in januari?

‘s Morgens doen we weer een langer wandelrondje. Als we langs een sloot lopen, zie ik verderop een haast zitten. Hij lijkt ons niet op te merken, dus klap ik in mijn handen. Hij duikt opzij tussen de bomen door. Als we langs de plek lopen waar hij zat, kan ik aan de honden niets duidelijks zien.

Even later komt er een haas recht op ons af rennen. De Spetsen hebben hem nog niet gezien. Ik zwaai met mijn armen. Nog een seconde of twee rent hij door voor hij mij opmerkt. Blijkbaar ziet hij niet erg goed recht van voren of is hij met andere zaken bezig. Maar als hij mij ziet, schiet ook hij tussen de bomen door. Als Ronja op die plek komt, duikt zij ineens ook tussen de bomen door met Kari erachteraan. Een woordje van mij en ze draaien zich abrupt om en komen terug. Reken maar dat ik daar wat beloning in heb gestopt!

Dan rent er een klein eindje verderop op het dwarspad ineens een haas voorbij. Ronja en Kari lopen voorop. En spurten er natuurlijk direct achteraan. Ik roep ze, maar deze keer komt alleen Kari terug. Die beloon ik weer enorm. Ik wacht even en roep dan Ronja weer. Deze keer komt ook zij bijna net zo hard teruggerend als dat ze wegrende. Een paar meter voor me maakt ze even een ommezwaai de bosjes in, maar als ik haar weer roep komt ze ook direct. Toch netjes.

Lawaaige aankomst

Na het ontbijt gaan we op pad naar Nijmegen. Daar dropt Paul mij met de honden bij mijn ouders, waarna hij doorrijdt naar zijn ouders in Blerick. Het is weer een knap gekrakeel als we aankomen. Ik laat de honden achterom in de vrij grote tuin sprinten. Niet de beste manier voor rust. Maar als ik ze aan de riem houd en pas verder loop als de lijn slap is en er rust is, gaat het niet veel beter: dan barst vooral Kari los zodra ik hem loslaat.

Kolder in de kop

Van die grote tuin genieten ze enorm. In de loop van de middag krijgen Kari en Ronja weer eens de kolder in de kop. Dit hebben ze soms ook in onze woonkamer, maar dat moet ik het altijd vrij snel weer afkappen. Hier kunnen ze even doorrennen achter elkaar aan, allebei met de staarten in zo'n rare kronkel achter ze aan. Ik vind het altijd weer mooi om te zien.

Geregel voor rust

Verder gedragen ze zich vrij goed. Ik moet wel de Spetsen een beetje bij Nicky, de hond van mijn ouders, weghouden. Dit om de rust te bewaren. Kari probeert hem een beetje uit de tent te lokken, iets waar Nicky niet op in gaat, maar hij vindt het duidelijk ook niet leuk en ontwijkt het liever. En Ronja probeert Nicky uit te dagen. Deze keer gaat Nick daar ook niet op in. Maar Kari maakt zich ondertussen dan toch weer druk. Joschka is wat dat betreft wel een heerlijk rustpunt, als hij tenminste niet in de weg loopt. Na ongeveer een uur is er blijkbaar genoeg afgetast en komen ze een beetje tot rust.

Trainen

Op een gegeven moment ga ik met wat worst en kaas die ik van vrijdagavond heb overgehouden en meegenomen heb, met Ronja en Kari trainen. Ook Joschka en Kari incasseren geregeld om rustig aan de kant te blijven liggen. Met Ronja werk ik aan het staan (ze vindt Kari's staan mooier, we hebben nog genoeg om aan te werken). Ronja en Kari probeer ik dan samen te trainen, waarbij de een moet liggen en de ander iets moet doen. Dit gaat wel, maar toch moeizaam. Dan springt Ronja op het bankje bij de voordeur en gaat liggen. Ik maak van de gelegenheid gebruik: zij mag daar blijven liggen en beloningen incasseren terwijl ik Kari oefeningen vraag. De meeste oefeningen gaan wel, maar als Kari achteruit tussen mijn benen loopt, kan ze toch echt niet blijven liggen.

Achter hekje

Om het mezelf makkelijker te maken, ga ik achter het hekje in de gang trainen. Een vrij smalle gang, maar daar kunnen we mooi het volgen trainen. Dan ook het zit-tijdens-volg met Ronja. Een keer lukt hij terwijl ik nagenoeg vloeiend doorloop, de andere keren heb ik wel een extra beweging of gebaar nodig, de ene keer duidelijker dan de andere.

Als ik met Kari train, probeert Ronja onder het hekje door te kruipen. Zelfs haar kop is gelukkig te breed, en nadat ze hem een beetje moeizaam terug moet trekken, laat ze dat plan maar varen. En besluit ze te proberen of gaan liggen iets oplevert. Natuurlijk! In ieder geval weet ze stil op haar beurt te wachten, waarvoor ik haar steeds als ik in de buurt ben goed beloon.

Moe

Als we 's avonds weer terug naar huis rijden, heerst op de achterbank weer een diepe stilte...

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 28 januari 2008

Joschka diarrhee

Vannacht heeft Joschka flink diarrhee gehad. Paul heeft hem een paar keer uit moeten laten en is beneden bij hem gebleven. Ronja heeft daarbij één kefje gegeven. Op Pauls weinig geduldige reactie besloot ze dat ze beter haar mondje kon houden. 's Morgens vertrouwen we het nog niet, dus spreken we af dat ik vandaag vrij neem. Het komt waardeloos uit omdat het druk is, maar dat is altijd zo, bij ons beiden.

Middagwandeling Joschka

's Morgens is Joschka rustig tot ongeveer 12.30 uur. Dan begint hij te piepen en te zeuren. Als ik hem uitlaat, blijk hij ook al vrij snel te moeten poepen. Ik weet niet hoe het vannacht was, het is nu satésausconsistentie (tja, hoe moet ik het anders omschrijven?). Tijdens de wandeling gaat hij nog twee keer zitten, waarbij er voornamelijk vocht en rode druppeltjes uitkomen. Nog even rustig aan met voeren dus, veel kleine porties over de dag verspreid. Voor de rest lijkt hij wat rustiger dan anders, maar niet echt veel.

Ronja showlopen

Met Ronja oefen ik onderweg naar de trainingsplek weer het showlopen. Iedere keer als ze in draf recht vooruit kijkt en daarbij liefst ook nog met haar oren naar voren gespitst loopt, krijgt ze een klik en beloning. Waarbij zij gemiddeld steeds meer stapjes moet zetten in die houding om de klik te verdienen.

Volgen links

Op de trainingsplek zelf oefenen we met het volgen links. Om verwarring te voorkomen met het showlopen, oefen ik dat niet tijdens de wandeling en neem ik een heel andere houding aan. Af en toe combineer ik het volgen met zitten, liggen of staan.

Staan

Aansluitend oefenen weer het staan apart. Ik concentreer me nog steeds op het staan met de achterpoten verder naar achteren.

Twist

Daarna gaan we weer actiever aan de slag met de twist terwijl ik doorloop. Ronja doet de twist nu wel sneller, maar doordat ik het de laatste tijd veel heb gecombineerd met lopen, heeft ze wel neiging om hem in de looprichting uit te smeren. Als we het stilstaand oefenen, houdt dat in dat ze hem links van mij eindigt nadat ze recht voor me begon. Daar moet ik nog eens iets op bedenken...

De training als geheel hou ik vrij kort: vanavond hebben we ook weer Jongehondencursus.

Heftig spelen

In de Balij komen we Golden Doortje tegen. Er ontstaat een lange achtervolging in het gras, waarbij Ronja Doortje eerst bijna te snel af is. Als ze wat moeier wordt en een paar poten op zich heeft gekregen, verplaatst Ronja de arena naar het bos. Hier heeft ze tussen de boomstammetjes meer kans heeft om Doortje op acherstand te zetten. Naarmate de honden langer bezig zijn, stijgt uit de bosgrond een steeds duidelijker geur van paddestoelen op...

Tussendoor hierkomen

Tussendoor roep ik Ronja een paar keer bij me. Ze komt prima, maar loopt me eerst voorbij om mij vanaf de andere kant te benaderen. Een slimme strategie om te voorkomen dat Doortje haar in de nek springt als ze vóór mij afremt.

Nog meer honden

Tussendoor komt Bonnie, de kleine zwarte kruising, langs. De baas houdt haar echter aan de riem omdat ze nog wel eens wegrent voor grote honden, dus valt dat Ronja wat tegen. Zij is nauwelijks weg of er komt een Australian Cattle Dog en een Maltezer. We kennen ze wel, maar komen ze niet zo vaak tegen. Ronja begint door de Maltezer van Doortje af te houden, wat de Maltezer toch een beetje intimiderend vindt. Maar even later vindt Ronja hem leuk om zichzelf en ontstaat er weer een leuke achtervolging. Die kleine dingen samen kunnen veel krappere wendingen lopen, waardoor Doortje het al heel gauw voor gezien houdt. Het gehijg van de Maltezer tijdens het rennen doet me weer helemaal aan Humphrey denken. Het is een leuk open dingetje dat gewoon naar me toe komt om zich te laten kriebelen. De meeste Maltezers zijn veel afstandelijker met vreemden.

Nog meer leuks, baas?

De test van de wandeling kijkt Ronja mij, ondanks alle renpartijen, hoopvol aan of ik nog leuke dingen kan bedenken. Ik vind het echter wel welletjes voor haar. Een aantal keer komen er fietsers langs. Ik laat haar zitten en beloon haar door een balletje de andere kant op te gooien als de fietsers voorbij zijn. De bal weer in mijn hand stoppen is voor Ronja soms meer gooiwerk dan iets anders. Dat deed Kari in het begin ook. Het is een van de vele dingen waar ik eens aandacht aan wil besteden...

Cursus

Op de cursus zijn er maar twee medecursisten. De rest heeft zich wel keurig afgemeld. We beginnen weer met door het poortje gaan. Ronja doet het weer netjes, al moet ik haar even aangeven dat ik eerst wil.

Overstaan

Als nieuwe oefening doen we het overstaan: de hond zit naast je, je stapt zo dat je over hem heen staat en aan de andere kant er weer naast gaan staan. Dit is een dominante handeling. Geen idee trouwens waarom we hem moeten doen. Tja, ik vraag Ronja al heel vaak om tussen mijn benen te gaan zitten of liggen, een gewoonte die ik aan Kari heb overgehouden. Daarmee bied ik Kari een extra beetje bescherming als hij zich overweldigd voelt en heb ik ook ietsje meer controle. Ronja en Kari voelen zich daar volgens mij prima. Maar goed, dominante handeling dus. En, lijkt me, weer iets om je hond aan te laten wennen terwijl hij een positie vasthoudt. In dit geval de zit.

Voorkomen vanuit meelopen

Vervolgens weer een nieuwe oefening, of eerder, een nieuw element: voorkomen vanuit meelopen. De hond loopt naast je mee, waarop je naam + hierkom-commando geeft en achteruitlopend de hond laat voorkomen.

Voorkomen tussen andere honden door

Een andere variant van voorkomen doen we daarna: tussen de (nu maar twee) andere honden door. En degenen waar de hond van de hierkomer langssprint, moeten dus opletten dat hun hond daar rustig bij blijft en er niet achteraan sprint.

Aandachtsoefening plus

Aansluitend doen we de aandachtoefening... terwijl de instructeur om ons heen rijdt met een wandelwagen met daarin een grote beer. Deze hebben de honden wel van tevoren mogen bekijken. De volgende ronde jogt de instructeur om ons heen. Ronja moet wel even opzij kijken, maar vertoont geen neiging om er echt naartoe te willen.

Wandelen aan lange lijn

Nog een nieuwe oefening: wandelen aan een lange lijn, terwijl je allerlei wendingen maakt, liefst naar rechts als de hond naar links gaat, of achteruit als de hond voor loopt, enz. Met haar neus aan de grond geplakt vanwege de konijnenkeutels weet Ronja feitelijk nog erg goed de lijn slap te houden. Daardoor mogen we erg lang aan de gang blijven, zo lang dat ik het behoorlijk warm krijg van het rondmarcheren. Uiteindelijk komt ze even met haar neus omhoog naast me lopen. Hehe, marcheeroefening afgerond!

Gebit tonen

Terwijl de instructeur nog iets staat uit te leggen, doe ik nog een gebit tonen met Ronja. Voortandjes laten zien? Tongklak en beloon. Kiezen aan één kant? Klak en beloon. Nog een keertje? Terwijl ik me voorover buig om te kijken of ik haar kiezen goed kan zien, zie ik van heel dichtbij ineens haar oog opzij kijken: “Komt die klak en die koek nou nog???” Ik schiet in de lach. Het blijft gaaf, deze manier van trainen.

Josch lijkt beter

's Avonds lijkt het er definitief op dat Joschka beter is. Hij heeft geen extreme diarrhee-aanvallen meer gehad vandaag.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 29 januari 2008

Training staan

In verband met mijn werk blijf ik de ochtend thuis. Ik profiteer van mijn ochtendenergie door binnen wat met Ronja te trainen. Ik concentreer me vooral op het staan, wat prima gaat. Ik pak de spiegel erbij, en ik vind het er nog beter uitzien dan ik dacht. Ronja begint het showstaan steeds beter onder de knie te krijgen.

Ringtraining

's Avonds hebben we ringtraining. De instructeur, zelf keurmeester, vindt Ronja al flink ontwikkeld voor 9 maanden. En dat moet ze nog worden. Ze is de laatste tijd inderdaad flink breder geworden. Geen wonder ook, als pup was het al een breed dametje. Een tijd lang veranderde ze in een kleine spriet. Maar dat is nou weer helemaal over.

Licht afleidende buurhonden

Deze keer sta ik tussen een Keeshond die Ronja wel interessant vindt – en hij haar ook, al was het maar vanwege de worst die ze krijgt – en een Bearded Collie die af en toe krakende koekjes krijgt, waardoor Ronja toch echt even achterom moet kijken. Toch doet ze netjes het staanspelletje, al komt ze na twee tot drie kliks meestal toch wel uit positie.

Spelen lastig

Het liefst zou ik zo af en toe ook met haar spelen om haar wat pittiger te krijgen, maar dat verstoort de anderen wel iets teveel. Misschien moet ik volgende week meer in de hoek gaan staan, zodat ik toch af en toe met haar kan spelen als beloning.

Mooi gangwerk

Het lopen ging volgens de instructeur prima, ze kijkt een beetje omhoog, maar zolang ze niet echt in ‘volgmodus' komt, lijkt dat haar gangwerk niet nadelig te beïnvloeden. Sterker nog, de instructeur is onder de indruk van haar soepel gangwerk en lange stappen. Ik verbaas me zelf er vaak over dat zo'n kortbenig ras zo'n lange stappen kan nemen. Anderzijds, deze hondjes waren oorspronkelijk niet alleen boerderijhonden die op de boerderij de koeien dreven. Ze dreven de koeien ook naar de markt, en in Zweden zijn de afstanden een stuk ruimer dan in ons kikkerlandje.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Woensdag 30 januari 2008

Avondtraining thuis

Aangezien Ronja weer bijzonder energiek is en ik ondanks een paar welgevulde dagen toch nog wat energie kan opbrengen, besluit ik tot een indoor-traininkje. Joschka en Kari wijs ik op hun kussen. Daar zien ze al snel de voordelen van in: koekjes verdienen!

Staan

Met Ronja begin ik met het staan. Ik probeer nu om haar mooi te laten staan puur op mijn aanwijzing, terwijl ik rechtop sta. Ik heb een spiegel tegen de kast aan gezet, zodat ik haar vanaf de andere kant kan beoordelen. Ik geef Ronja aanwijzingen terwijl ik in de spiegel naar het resultaat kijk. Blijkbaar doe ik dat toch heel anders dan wanneer ik haar rechtstreeks aankijk: ze maakt veel grotere stappen en bewegingen en is veel minder stuurbaar. Dan maar eerst sturen en dan het resultaat vanaf de andere kant bekijken. En dat ziet er niet slecht uit, al mogen van mij de achterpoten nog ietsje verder naar achteren.

En als ik op Ronja's vorderingen terugkijk de afgelopen tijd, is ze duidelijk steeds beter geworden. Geen wonderen van snelheid, maar wel gestaag daar komen waar ik wil komen met haar. Gewoon lekker volhouden.

Achteruit

Met twee boodschappenkratjes oefenen we vervolgens het achteruit. Ronja start tussen de kratjes, ik sta recht voor haar. Het eerste voertje is gratis, tussen mijn hakken, zodat Ronja het daar gaat pakken en gelijk achteruit stapt om me aan te kunnen kijken, en gelijk tussen de kratten staat. Iedere keer als het een paar keer achter elkaar goed is gegaan, schuifel ik een paar centimeter achteruit. En zo bouw ik snel de afstand op, waarbij Ronja steeds weer vlotjes achteruit tussen de twee kratjes schiet.

Op 1 tot 1,5 meter afstand komen we een hobbeltje tegen: Ronja botst soms met haar kont tegen de kratjes op, omdat ze een tikje scheeft achteruit gaat. Als ook een tweede poging niet werkt, maar ik het makkelijker door weer dichterbij de kratjes te gaan staan. Door veel herhalingen van de juiste techniek en soms de fout ingaan, zal Ronja deze hobbel overwinnen. Voor die korte pootjes is 1 tot 1,5 meter recht en vlot achteruit al aardig wat.

Trainen: in horten en stoten

Bij trainen is er zelden echt gestage vooruitgang. Een enkele keer maak je een sprong vooruit (zelden). Of je lijkt gestaag vooruit te gaan, en ineens lijkt er een drempel te zijn om verder te komen. De hond blijft even op een bepaald niveau steken. Als je gewoon rustig volhoudt en zorgt voor veel successen door het ietsje makkelijker te maken of zelfs terug naar de basis te gaan als iets niet lukt, en het vandaaruit met ministapjes langzaam moeilijker te maken, kom je er uiteindelijk toch weer samen uit. En dan vlot het volgende stuk vaak weer prima, tot je soms een heel eind verderop ineens weer een hobbel tegenkomt.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Donderdag 31 januari 2008

Geen berichten.

 

Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 37e levensweek.
En nu verder met haar 39e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto'sOverzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!