Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 10 maanden > 46 weken oud
Welkom

Ronja's dagboek - 46 weken oud (week 38 bij ons)

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Volgende week

 

Naar boven Naar beneden Vrijdag 21 maart 2008


Bericht uit Markelo (2)

From: Bonnie Benneker
To: Sandra Hurkmans
Sent: Friday, 21 March, 2008
Subject: Re: loopse Ronja

Weer even een klein berichtje over onze kleine meid.

Gistermiddag ben ik een tijdje weggeweest om te biljarten en ik had haar na de boswandeling in de bench gedaan om de andere honden wat rust te geven. Nou dat hebben we geweten: ze heeft alles bij elkaar gekrijst. Gelukkig heb ik haar wel stil uit de bench kunnen halen, maar ze was wel even helemaal wild.

Vannacht is ze gewoon met de andere honden in de kamer en gang geweest en dat is heel goed gegaan. Om kwart voor zes krabde een van de honde naan de slaapkamerdeur en ben ik er even uitgeweest. Het was gelukkig droog, zodat ze allemaal een plas in de tuin konden doen (hopelijk heeft dit niet tot gevolg dat ze dat bij jullie ook weer gaat doen, maar wij doen het 's morgens vroeg altijd zo.

Vanmorgen hebben we een heerlijke lange boswandeling gemaakt en daarna ben ik met 4 honden in de auto op weg naar Deventer gegaan. In de trimsalon van een vriendin kwam een dierenarts die via titerbepaling kon bekijken of een hond nog voldoende immuniteit heeft. Aangezien ik Kjälla al zo'n 2 à 3 jaar niet meer laat enten, was ik benieuwd hoe het er met haar zou voorstaan. Nou dat viel gelukkig niet tegen.

Aangezien er op een gegeven ogenblik alleen maar teven aanwezig waren, heb ik Ronja ook mee naar binnen genomen. Eerst ging ze op haar rug liggen en liet een plasje lopen, maar al gauw was ze met een jonge grote poedel aan het spelen. Zodra Monique mij de foto mailt stuur ik je hem door.

Met de andere honden gaat het intussen heel goed. Ze bemoeit zich niet met Kjälla. Met Bamske gaat ze rustig en vriendelijk om en dat is wederzijds. En met Åsa is het nog steeds een beetje aftasten, maar het gaat steeds beter.

Op het ogenblik ligt ze lekker opgerold op de bank te slapen. De bank is eigenlijk een beetje het strijdpunt tussen haar en Åsa. Dit was altijd Åsa's territotium en dus staat het haar niet zo erg aan de Ronja er doodleuk opspringt.

Later hopelijk meer nieuws.

Groetjes, Bonnie en lik van Ronja

Antwoord

From: Sandra Hurkmans
To: Bonnie Benneker
Sent: Friday, 21 March, 2008
Subject: Re: loopse Ronja

Hoi Bonnie,

Oh jee, ze heeft zich weer van haar slechtste kant laten zien in de bench.

Thuis gaat het 's morgens volgens ons goed. Diverse keren nagevraagd bij de buren.
Maar als we Ronja uit de bench laten, is ze inderdaad altijd even heel erg druk, bijna hysterisch.
Heeft Johan dit festijn mogen meemaken? Dan heb ik diep medelijden met hem, want ik weet nog heeeeeel goed hoe ik me voelde als ze met zo'n krijspartij bezig was. En in dezelfde ruimte wilde je dan echt al helemaal niet zitten.

Ik ben niet zo bang voor de tuin. Ze zal het misschien nog eens proberen, maar ze heeft vaak aan een half woord genoeg om te weten dat zoiets niet op prijs wordt gesteld, als je haar tenminste een goed alternatief geeft.

Ja, als Ronja veel honden tegelijk of één indrukwekkende hond tegenkomt, dan wil ze nog wel eens plassen. Het is een stuk minder geworden - eerst was het bij iedere hond. Ik heb nooit het gevoel gehad dat het angst was. Zelfs een soort functioneel onderdanig. Daarna kan ze soms aardig brutaal worden.
Ik ben benieuwd naar de foto.

Ik kan me voorstellen dat Åsa moeite heeft met Ronja's vanzelfsprekende op de bank springen. Voor Ronja is dat inderdaad doodnormaal en ze zal misschien zelfs nauwelijks begrijpen waarom Åsa daar moeilijk over doet.

Bedankt weer voor de update! Ik kijk geregeld in de hoop dat je weer wat gestuurd hebt en lees ze met erg veel plezier :-)

Sandra

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Zaterdag 22 maart 2008

Kari’s vakantie

Kari geniet van zijn vakantie van Ronja. Vandaag speelt hij ineens weer eens met Joschka. Hij staat tegen hem op en hangt hem in de oren. Vandaaruit maak hij een soort koprol waarna hij op zijn rug ligt. Normaal zat daar dan steeds een kleine stoorzender tussen, waarna Kari het maar opgaf.
Ook heb ik de indruk dat Kari de grenzen een beetje aan het verkennen is bij ons. Hij is wat opdringeriger – ook daar zat normaal een stoorzender tussen – en op straat heb ik een paar keer moeten insisteren om hem aan het luisteren te krijgen.
Het is wel grappig om die gedragsverandering te zien.

Joschka blijft zichzelf

Aan Joschka zie ik geen verschil. Ronja durfde bij hem al een tijd veel minder dan bij Kari. Ik denk dat Joschka haar op zeker moment heel duidelijk heeft gemaakt waar de grenzen lagen. Soms probeerde ze ze nog wel uit, vooral met kauwbotjes. Vaak kwam ze daar ook best mee weg. Maar als hij echt wilde, wist Joschka haar direct duidelijk te maken dat hìj dat botje wilde, en wel nù. Ook speelde Joschka eigenlijk al een aantal maanden veel minder met Ronja.
Daarnaast is Joschka hoe dan ook een wat onafhankelijker type, naar andere honden althans. Hij heeft al wel vaker aangetoond dat hij verrassend sterk aan ons hangt – verrassend, omdat je het niet direct aan hem af ziet.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Zondag 23 maart 2008

Paasbericht uit Markelo (3)

From: Bonnie Benneker
To: Sandra Hurkmans
Sent: Sunday, 23 March, 2008
Subject: Re: loopse Ronja

> Heeft Johan dit festijn [Ronja krijsend in de bench] mogen meemaken? Dan heb ik diep medelijden met hem.

Ja, en he was not amused :-) Ronja Heeft duidelijke de stem van haar vader geërfd, precies hetzelfde geluid, lekker schel.

Dan nu het laatste nieuws. Gisteren had ik een drukke dag, 's morgens les geven bij de hondenclub en 's middag een vergadering. Met het slechte weer hebben de honden dus vrij veel tijd binnen doorgebracht. Die tijd heeft Åsa benut door haar dochter een beetje in te wijden in de wereld van de grote meiden, m.a.w. ze heeft een begin gemaakt met de sexuele voorlichting. Ronja's achterkantje wordt met regelmatige tussenpozen geïnspecteerd en Åsa heeft haar ook voorgedaan wat de jongens doen als Ronja straks een grote meid is.

Vanmorgen hebben we een lange wandeling gemaakt, waarbij ze heerlijk op muizenjacht zijn geweest. Åsa had de muis al snel te pakken en binnen de kortste keren was hij dood. Ronja had vooral belangstelling voor het speurwerk en het graven van grote gaten, wat precies de bedoeling was had ze volgens mij niet zo erg door, maar ze hadden reuze schik met elkaar en Ronja heeft flink gegraven. Ik dacht nog even aan haar zere poortjes, maar daar had ze blijkbaar helemaal geen last meer van. Ze zien er ook heel goed uit vind ik.

Op dit moment ligt ze lekker naast me op de bank te dommelen.

Meer later.
 
Groetjes en een dikke lik van Ronja,
Bonnie

Antwoord

From: Sandra Hurkmans
To: Bonnie Benneker
Sent: Sunday, 23 March, 2008
Subject: Re: loopse Ronja

Hoi Bonnie,

> Ja, en he was not amused:-) Ronja heeft duidelijke de stem van haar vader geërfd, precies hetzelfde geluid, lekker schel.

Yup, haar geluid doet enorm zeer aan je oren. Excuses namens Ronja aan Johan. Zelf zal ze er helaas het probleem niet zo van zien :-/.

> Åsa heeft haar ook voorgedaan wat de jongens doen als Ronja straks een grote meid is.

Het is wel goed als iemand Ronja eens goed op de kop zit. De heren hier doen dat zelden. Vooral Kari laat erg veel over zijn kant gaan.

Mooi beeld van de muizenjacht - Ronja is duidelijk een groter liefhebber van jagen dan Kari, maar muizen heeft ze nog niet op gereageerd. En prachtig dat ze geen last heeft van haar voetjes! Als die een paar weken goed kunnen herstellen en harden, kan ze er hier misschien ook weer beter tegen. Hoop ik tenminste, want ik heb de indruk dat overal waar ze hier los kan lopen zo'n beetje brandnetels staan!

> meer later,

We wachten gretig af :-)

Groetjes,
Sandra

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Maandag 24 maart 2008


‘Jonge’ Kjälla

From: Bonnie Benneker
To: Sandra Hurkmans
Sent: Monday, 24 March, 2008
Subject: Re: loopse Ronja

Haha, je had Kjälla in de trimsalon moeten zien afgelopen vrijdag. Ze was die leuke poedel waar Ronja mee speelde aan het uitdagen en had de grootste schik.

Nog even iets over de pootjes van Ronja, Dit komt jammer genoeg niet van de brandnetels, die zullen hooguit extra zeer gedaan hebben aan de "rauwe" pootjes. Dit is toch wel iets dat van binnenuit komt. De dierenarts die de titerbepaling deed, is ook homeopaat. Ik vroeg haar naar een middel hiervoor en ze gaf aan dat je eigenlijk moet gaan ontgiften. In eerste instantie met brandnetelthee en als dat niet helpt kun je groene leem proberen.

Bamske en Åsa hebben nooit last gehad van iets dergelijks, dus wat de oorzaak is??? Je zou zeggen dat met een BARF-dieet dit soort dingen juist niet zou moeten gebeuren.

Groetjes,
Bonnie


Brandnetelthee

From: Sandra Hurkmans
To: Bonnie Bennrker
Sent: Monday, March 24, 2008
Subject: Re: loopse Ronja

OK, gaan we straks met brandnetelthee aan de gang. In ieder geval een heeeeel stuk beter dan Prednison en consorten. Werkt de brandnetelthee niet, gaan we eens kijken waar dat groene leem-goedje te bestellen is.

Ja, een goed rauw dieet zoals BARF is heel erg gezond. Het bewijs is er als ik zo naar al onze honden kijk. Ieder op hun eigen manier hebben ze er baat bij gehad.
Maar een rauw dieet zal niet alles kunnen voorkomen. Hoeveel mensen leven supergezond en krijgen toch met kwaaltjes te maken?

Groetjes,
Sandra

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do


Naar boven Naar beneden Dinsdag 25 maart 2008


Over tekenchecks, snor- en (heel veel) andere haren

From: Bonnie Benneker
To: Sandra Hurkmans
Sent: Tuesday, 25 March, 2008
Subject: Re: loopse Ronja

Hoi Sandra,

Hier is intussen sinds vanmorgen vroeg eindelijk de rust weergekeerd. Ronja slaapt 's nachts gewoon met de andere honden in de kamer / gang / computerkamertje en dat gaat prima. Vanmorgen werd ik om 7 uur gewekt door Kjälla. Ronja heb ik niet gehoord. Na het onbijt hebben we een lange wandeling door de sneeuw gemaakt van ruim een uur, volgens mij Ronja's eerste sneeuw? Ze hebben heerlijk gerend met z'n drietjes. Na het eten verwachtte ik dat ze rustig ouden gaan liggen, maar Ronja en Åsa hebben nog ruim een uur liggen stoeien met elkaar.

Ronja heeft intussen ook Bamske's Beauty Behandeling ondergaan: die bestaat uit het wassen van ogen en oren, de tekencheck en het bijsnoeien van de snorharen.

Wat ik geweldig leuk vind is dat ik zoveel kleine trekjes van zowel Åsa als Dorus in Ronja herken. Als ze op de bank naar de andere honden zit te kijken heeft ze precies dezelfde uitdrukking op haar gezicht als Åsa en als ze ich op haar rug gooit om op haar buikje geaaid te worden doet ze dat op precies dezelfde manier als Åsa! En het wiebelen van haar kontje als ze loopt is weer precies Dorus.

De kamer is intussen een ravage van haren. Met 3 verharende honden vliegen ze soms gewoon in het rond. Ik loop maar steeds in dezelfde oude trui, het heeft echt geen zin om iets schoons aan te trekken, na 10 minuten zit ik weer onder, vooral omdat ze graag met elkaar stoeien op de bank tegen mij aan.

Nou dat was het weer zo'n beetje, tijd om nog wat werk te doen.

Groetjes, Bonnie


En nog meer haren

From: Sandra Hurkmans
To: Bonnie Benneker
Sent: Tuesday, 25 March, 2008
Subject: Re: loopse Ronja

Hoi Bonnie,

> Na het eten verwachtte ik dat ze rustig ouden gaan liggen, maar Ronja en Åsa hebben nog ruim een uur liggen stoeien met elkaar.

Ja, de kleine dame heeft een aardig uithoudingsvermogen, ondanks de mindere beweging die ze door haar pootjes de laatste weken had. We hebben in de Ardennen ook wat sneeuw gehad, dus ze kent het wel. Het was niet veel, nog geen 2 cm.

> Ronja heeft intussen ook Bamske's Beauty Behandeling ondergaan.

En ze had zo'n mooie lange snorharen :-)! Die tekencheck is wel handig. Kunnen we Bamske meenemen naar Drenthe straks ;-)?

> Wat ik geweldig leuk vind is dat ik zoveel kleine trekjes van zowel Åsa als Dorus in Ronja herken.

Is dit de eerste reu die je zo goed kent dat je ook daarvan duidelijk trekjes herkent bij een pup?

> De kamer is intussen een ravage van haren.

Ronja alleen vond ik al erg genoeg, al werd het ongeveer een week voor Leiden wat minder. 3 van die verhaardingen...
Hier scheelt het wel aanzienlijk dat Ronja er niet is. Kari is nog niet aan verharen toe. Alleen bij Joschka riezelt het aardig als je hem aait.
Ik kan me goed voorstellen dat je maar dezelfde trui blijft dragen.

Groetjes,
Sandra


Familiegelijkenissen

From: Bonnie Benneker
To: Sandra Hurkmans
Sent: Tuesday, 25 March, 2008
Subject: Re: loopse Ronja

Hoi Sandra,

> Kunnen we Bamske meenemen naar Drenthe straks ;-)?

Haha, voor mijn part! Het is inderdaad reuze handig, want ze geeft aan waar je moet zoeken, je moet haar echter wel voor zijn anders bijt ze ze kapot.

> Is dit de eerste reu die je zo goed kent dat je ook daarvan duidelijk trekjes herkent bij een pup?

Ja, dat klopt, hij heeft toen hij jong was als eens 3 weken bij ons gelogeerd en voelt zich hier ook helemaal thuis. Anders ging ik er altijd maar van uit dat als het niet van de moeder kwam het wel van de vader moest komen, misschien ee nbeetje kort door de bocht.

> Ik kan me goed voorstellen dat je maar dezelfde trui blijft dragen.

Ik dacht vanmorgen: ik draag hem to hij helemaal grijs is en dan gooi ik hem in de vuilnisbak :-)

> Mag ik trouwens een van die foto's van het viertal gebruiken voor Ronja's dagboek? Leuk trouwens dat je een foto van Ronja op de homepage van je site hebt gezet!

Je gebruikt maar rustig hoor, ik zet tenslotte ook foto's van jullie op mijn site en mijn vriendin vind het prima als je ze gebruikt, ze wil haar naam er ook niet bij hebben staan. De foto's die zijn zondagmorgen gemaakt heeft zal ik een dezer dagen in ons online fotoalbum zetten, en op de site.
Ja, ik vond deze foto (ook al door mijn vriendin gemaakt) zelf ook zoo leuk en ik wil toch geregeld wisselen.

Groetjes,
Bonnie

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Woensdag 26 maart 2008

Kari’s training

Met Kari’s training heb ik nu tijd om iets in te voeren dat ik sinds mijn terugkeer uit Zweden wil doen. Tijdens het Chicken Camp was één van Bob Bailey’s sterkste aanraders aantekeningen bij te houden van je trainingssessies. En Think, Plan, Do.

Think

Eerst uitdenken wat je gaat doen – bijvoorbeeld een nieuwe dans maken, of alleen een nieuw gedrag door puur shapen aanleren (nog een leuke tip: leer iedere maand een gedrag aan met puur shapen, voor jezelf en voor je dier een goeie manier om de vaardigheden daarvoor fris te houden). In deze fase moet je jezelf geen beperkingen opleggen. Hoe gek je idee ook is, kwak het op papier. Een idioot idee kan tot een goeie associatie leiden - of achteraf bezien helemaal niet zo idioot zijn. Later ga je kijken wat je kunt gebruiken.

Plan

Dan ga je plannen: hoe opbreken, welke onderdelen, welke criteria... Welke omgeving starten, welke hulpmiddelen (barrières, targets, enz.), waar geef je op welke manier de beloning (een HEEL belangrijke), welke stappen verwacht je te doorlopen. Een trainingsplan opstellen dus.

Do

Dan ga je DOEN. Je hebt alles uitgedacht en gepland, je hebt je sessie helemaal uitgedacht en voorbereid. Dus als je aan de gang gaat, hoef je alleen nog maar te beslissen: klik ik dit wel of klik ik dit niet, en waar geef ik, afhankelijk van het gedrag, de beloning. De sessie hou je kort, aan het einde van de sessie noteer je het liefste direct wat er is gebeurd (hoeveel kliks, hoeveel niet-kliks, wat er met het gedrag gebeurde...). Eventueel doe je meerdere sessies met onderbrekingen voor aantekeningen na elkaar. En helemaal op het eind plan je gelijk wat je de volgende sessie gaat doen.

Aantekeningen

Zelf plan ik wel wat ik in de volgende sessie ga doen. Maar de notities neem ik pas als ik weer thuis ben. Uschi, met wie ik naar Zweden ben geweest, heeft gewoon standaard een klein notitieblokje bij zich. Misschien moet ik dat toch ook maar eens gaan doen...

Variabele beloningsschema’s

Maar in ieder geval plan ik mijn sessies weer, bedenk ik tevoren wat ik ga doen en volgens welk variabel beloningsschema. Want ook daar ben ik nu naar teruggegaan.
In verhouding tot de 300 Peck vind ik dat de hond met een VB-schema geïnteresseerder is, het bevat meer verrassingselementen. Bij 300 Peck bouw je de moeilijkheidsgraad steeds op. Als de hond de fout in gaat, ga je een flink eind terug, waarna je weer klein stapje voor stapje opbouwt.

Trainingsgaten

Ik ben momenteel nog aan het inventariseren waar ik ben met iedere oefening. Het klinkt misschien raar als je bedenkt dat we al een jaar met deze oefeningen bezig zijn, maar door zo secuur aan de gang te gaan, heb ik al een aantal trainingsgaten ontdekt. Zo wilde ik bijvoorbeeld VB toepassen op een oefening waarbij Kari voor me uit loopt. Dat gedrag moet starten met een kleine versnelling van Kari, zodat hij na maximaal 2 stappen al voor me loopt in plaats van naast me. En die versnelling bleek al snel te traag. Als ik volgens schema na 2 of 3 stappen wilde kunnen klikken, liep Kari nog niet voor me, waar ik hem dan wèl wilde hebben. OK, plannen kun je aanpassen: we hebben eerst aan de versnelling gewerkt. En volgende sessie nog eens. En ook nadat we op een VB-schema kunnen overschakelen (dat doe je pas als het gedrag betrouwbaar naar wens is), moeten we hier waarschijnlijk om de 2 tot 4 sessies weer eens aandacht aan besteden.
Op deze manier lopen we langs iedere oefening. Sommige oefeningen zijn een aangename verrassing. En bij sommige ontdek ik dus trainingsgaten. Meestal snel genoeg te dichten. Maar ik ontdek ze hoe dan ook liever nu dan als ik op een wedstrijd in de ring sta.

Video-opnamen

Video-opnamen maken van jezelf (of jezelf goed laten observeren door een andere trainer) is een andere stevige aanrader van Bob. Zover ben ik nog niet – dan mag het ook wel wat aardiger weer worden.

Nu volhouden

Een goede start heb ik nu dus weer gemaakt. Weer, want ooit deed ik dit al zo. Het is op zeker moment gewoon verwaterd. En nu moet ik het vooral blijven volhouden, ook als Ronja terug is. Het kost wel tijd, maar als Ronja een jaar is, stop ik met haar online dagboek. Dat geeft vast wat armslag om me voor allebei op de trainingsaantekeningen te richten.

Vr | Za | Zo | Ma | Di | Wo | Do

Naar boven Naar beneden Donderdag 27 maart 2008

Geen berichten.

 

Het vorige deel van Ronja's dagboek gaat over haar leventje in haar 45e levensweek.
En nu verder met haar 47e week.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto'sOverzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!