Over ons

Welkom > Over ons > Ronja > Ronja's dagboek > 12 maanden > Terugblik
Welkom

Ronja's dagboek - Terugblik

 

Vorige week | Overzicht dagboek | Einde dagboek

 

Naar boven Naar beneden Terugkijkend op het afgelopen jaar

Een jaar geleden werd Ronja geboren. Nog voor de dag van haar geboorte begon ik met haar dagboek, hoewel natuurlijk nog niet duidelijk was of er een teefje zou zijn in het nest. In afwachting van begonnen we natuurlijk allerlei plannen te maken en hadden we allerlei voornemens.
Na een jaar het dagboek te hebben bijgehouden, vind ik het welletjes. Het bijhouden heeft me erg veel gebracht.
Hoe dan ook heb ik Ronja’s eerste jaar voor mijn gevoel veel intensiever beleefd dan dat van eerdere pups. Ook van hen hield ik een dagboek bij. Maar doordat ik Ronja’s dagboek online publiceerde,werd ik gedwongen om het bijna dagelijks bij te houden. Daardoor beleefde ik alles minstens twee of drie keer: op het moment zelf, bij het opschrijven en bij het achteraf lezen. Het heeft ook rechtstreeks nut gehad, zoals wanneer ik wat met Ronja geoefend had en wanneer een bepaald gedrag begon.
En ten slotte is het natuurlijk een prachtige herinnering.
Nu na een jaar heb ik wel de behoefte om terug te kijken en te zien wat er van de plannen en voornemens is geworden. Wat we goed hebben gedaan, en wat we anders of beter hadden kunnen doen.

Naar boven Naar beneden Huiswerkoefening voor de Training Levels

Een van de duidelijkste plannen heb ik neergelegd in de huiswerkoefening voor Level 1. Daarbij moet je voor jezelf 5 doelen op papier zetten die je door het volgens van de Training Levels wilt bereiken.
Mijn doelen voor Ronja waren, dat:

 • Ze een heerlijke trainingspartner wordt: dat ze plezier in het trainen ontwikkelt, leert leren, concentratie leert vasthouden, leert doorzetten, zelfbeheersing leert.
  Deze elementen heeft Ronja allemaal goed onder de knie.
 • Ze leert dat ze onder mijn leiding overal veilig is, niet altijd van alles moet regelen en tot rust kan komen, ook in een vreemde omgeving.
  Deze doelstelling heb ik grotendeels cadeau gekregen. Vooral vlak na haar loopsheid heeft Ronja een periode gehad waarin ze iets makkelijker gestresst raakte. Dat is nu gelukkig weer een stuk beter.
 • Ze het evenwicht gaat leren bewaren tussen een geweldig gretige werkhond tijdens het werken en een rustige hond daaromheen - iets dat ik als een wondertje zou zien!
  Ook deze heb ik aardig cadeau gekregen: ze heeft gewoon een geweldig karaktertje!
 • Ik leer doordachter, grondiger te trainen: ik train erg intuïtief en weet veel voor elkaar te krijgen, maar sla ook stappen over waardoor ik later gaten moet dichten.
  Ik denk zeker dat ik verder gegroeid ben als trainer. Misschien minder door de Levels dan door het Chicken Camp en het seminar van Jean Donaldson. Hoe dan ook, nu moet ik dat nog vasthouden!!!
 • Ik leer nog positiever te trainen, dat het nog meer mijn basishouding wordt.
  Ook hier ben ik volgens mij verder in gekomen. Dit wordt mij misschien ook erg makkelijk gemaakt: Kari en Ronja zijn ronduit een plezier om mee om te gaan. Wel heb ik ook wat duidelijker grenzen leren stellen. Duidelijker in mijn klikken, maar vooral ook in mijn niet-klikken. Niet-kliks geven een hond net zoveel informatie als kliks.

Naar boven Naar beneden Tevreden

Wat mijn doelen voor het doen van de Training Levels ben ik dus hoe dan ook tevreden.
Of het daaraan ligt of niet, Ronja is gewoon een heerlijk hondje. Voorzover dat bij een Spets mogelijk is, is ze bijna flegmatiek te noemen. Ze is makkelijk mee te nemen. Ze zoekt geen problemen op, al is ze sinds haar loopsheid een fractie feller geworden. Of is dat haar waaksheid die zich ontwikkelt?
Ronja werkt erg graag en is makkelijk te motiveren, zowel metvoer als metspeln alsmetandere dingen in het leven die ze leuk vindt.
Alles waar we aan gewerkt hebben, doet Ronja geweldig. Vaak verbaast ze me met de manier waarop ze nieuw gedrag oppakt of bekend gedrag in een andere situatie of variatie weet op te pakken. Ze heeft echt leren leren en heeft daar volop plezier in.

Naar boven Naar beneden Anders willen doen

Natuurlijk zijn er ook zaken die ik liever anders had willen doen of willen zien.

Bench

Het blijft een van Ronja’s moeilijke punten. Ze lijkt het echt verschrikkelijk te vinden om opgesloten te worden, zeker in voor haar vreemde situaties. ’s Nachts is het niet zo’n probleem, maar als het niet bij het ritueel hoort als wij overdag gaan werken, dan protesteert ze heftig. Niet dat ze er angstig van wordt, maar eerder verontwaardigd en boos. Hier moeten we dus echt nog verder op trainen.
Grappig genoeg vindt ze het geen probleem om op shows en dergelijke in de bench te liggen, ze valt er ook in in slaap. Maar alleen met het deurtje open.

Blijf-trainingen

Dit hangt samen met de benchtraining: ik vind dat soort dingen gewoon saai en hou mijn honden ook liever bij me. Maar het is in bepaalde situaties ook wel erg makkelijk, dus is dat beslist iets waar ik meer aandacht aan moet besteden. De Training Levels geven me genoeg aanknopingspunten om hiermee verder te gaan, dus moet ik vooral daarmee verder gaan!

Meer trainen

Ik heb de indruk dat ik met Kari intensiever getraind heb in het eerste jaar. Maar Kari was ook direct al meer een handvol, mijn antwoord daarop was: flink trainen om hem in moeilijke situaties bestuurbaar te houden. Ook was Kari mijn eerste volledig geclickertrainde hondje. Humphrey en Joschka waren allebei crossovers. Kari heeft daardoor absoluut als proefobject gediend.
Tegelijkertijd vraag ik me af of ik, zeker in het begin, teveel dingen tegelijk heb getraind, waardoor we nergens echt hard mee opschoten.

Gestructureerder trainen

Vooral in de laatste maanden heb ik het een en ander behoorlijk veranderd in hoe ik de training aanpak. Dit in verband met het Chicken Camp in Zweden en het geweldig daarop aansluitende seminar van Jean Donaldson hier in Nederland
De veranderde aanpak bevalt me uitstekend. Zelf heb ik veel meer vat op de criteria waarmee ik bezig ben. Ik werk iets minder instinctief, maar laat de hond me vertellen of zij (of hij) al toe is aan meer. En als ik naar de oogcontact-oefening kijk, zie ik alleen daar al resultaat van: stilstaan met de manier waarop ik voorheen trainde, en de vooruitgang met de “nieuwe” methode. Ook met Kari bevalt het me uitstekend.

Meer free shapen

Ik heb bij Ronja veel met lokken, hoewel meestal zonder voertje, en uitlokken met lichaamstaal geleerd. Als eens een keer zelf echt helemaal niets doe, geen enkele aanwijzing geef, merk ik dat ze dan toch nog weinig initiatief neemt.

Naar boven Naar beneden Alles bij elkaar

Als ik alles bij elkaar neem, ben ik hoe dan ook verrukt van Ronja. Ze is een heerlijk huishondje en een prachtig werkhondje dat zowel hard wil werken als tussendoor goed tot rust kan komen.

 

Hiermee sluit ik Ronja's dagboek af.

Natuurlijk zullen in Ronja's prestaties en elders in haar rubriek geregeld elementen van Ronja's leven worden toegevoegd.

Foto's van Ronja en de anderen tijdens onze activiteiten
in DoghouseRock Foto'sOverzicht Ronja's dagboek
0-1 maanden
2 maanden
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
7 maanden
8 maanden
9 maanden
10 maanden
11 maanden
12 maanden
(V) = video     *** = Geen bericht

 Naar boven

Copyright © 2002-2013, Sandra Hurkmans.
Niets op deze pagina mag op enige wijze worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder toestemming van de auteur.
Printen voor eigen gebruik is wèl toegestaan. En een link naar onze website stellen wij natuurlijk op prijs!